Peter van Beijnum
Peter van Beijnum Foto: Harrie van den Oever

Megakoren op Rooi Vol Koren

Cultuur

Sint-Oedenrode - De Markt in Rooi stond zwart van het volk. De hele zingende natie leek in Rooi aanwezig toen het ‘Baba Yetu Koor’ zich presenteerde in 2018. Het baarde opzien want zo’n groot koor dat het uitzonderlijke werk ‘Baba Yetu’ (Onze Vader in het Swahili) op hoog niveau wist te performen, was redelijk uniek in Rooi!

Quote van de organisatie: “De apotheose van 2018, daar moeten we nu overheen want zo werkt het nou eenmaal. We willen blijven verrassen!” Of dit na een pauze van 4 jaar gaat lukken dat gaan we zeker meemaken op 9 oktober. De teller van het aantal projectkoorleden staat inmiddels bijna op 180 en er kunnen er nog enkelen bij, zo wordt ons meegedeeld. Voorwaarde is wel dat de twee uit te voeren werken thuis al stevig gerepeteerd worden. En dat kan want al het oefenmateriaal is op de website van Rooi Vol Koren aanwezig. Belangstellende zanggenoten moeten zich wel snel nog aanmelden op dezelfde website want vol is vol!

Een tipje van de sluier
Bijna alle deelnemers van 2018 doen weer mee en staan samen met een flink aantal nieuwelingen te popelen om weer te mogen optreden, nu onder de naam Projectkoor ‘22.

Het lied Baba Yetu wordt ook nu weer gezongen maar er is een tweede pronkstuk aan toegevoegd: Adiemus van Karl Jenkins. De intro wordt gezongen door een koor van ca. 20 kinderen. Samen met een ensemble blazers van NJA en het combo van popkoor d’ Accord wordt het Projectkoor ’22 ondersteund. Muzikale zwaargewichten Rick Muselaers en Peter van Beijnum voeren de directie over dit megaproject. Het Koor laat zich zien en horen aan de start en het einde van de festival-zondag. Nog een bijzonder detail: Baba Yetu wordt door twee verschillende solisten voorgezongen. ’s Morgens is dat William Lammers van Popkoor The Key uit Schijndel en ’s middags is de solist de Angolese Afrokoor leider Bonaventura “Bobby” Gouveia.

Aan het conservatorium in Havanna (Cuba) is Bobby afgestudeerd als muziekdocent en is hij zich gaan specialiseren in het lesgeven (ook aan kinderen) van zowel klassieke, Afrikaanse, als Latijnse muziek. We zien hem tijdens het festival ook met optredens van twee Afrika koren: Cunene en Kwimka Zabula. Het haalde al eerder de kranten: het project “Zingen in Brabant” met de kinderen van de basisscholen uit Rooi. Dit project is een initiatief van de stichtingen Koorplein Noord-Brabant en Rooi Vol Koren, om zanglessen in de klas terug te brengen. Er doen vier basisscholen mee aan dit project. In zowel de boven- als onderbouw krijgen alle kinderen zanglessen van professionele zangdocenten die speciaal hiervoor worden ingezet. Een hele klus maar zeker alle moeite waard want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Het is de overtuiging van de initiatiefnemers dat met haar verschillende jeugdprojecten de wereld zal blijven zingen.