Afbeelding

Nieuw Roois kinderkoor met repertoire van ‘Suzan en Freek tot Koreaans’

Cultuur

Wist je dat als je kunt praten, je ook kunt zingen, omdat je stembanden spieren zijn en je die wel degelijk kunt trainen? Sinds half februari is er een mooi groepje kinderen dat daarmee aan de slag is gegaan en hebben we in Rooi weer een eigen kinderkoor. Samen ontdekken ze wat ze met hun stem kunnen. Hoog, laag of misschien wel allebei en wie weet zit er wel een nieuwe Maan of Snelle bij.

Door: Caroline van der Linden

Ik neem een kijkje tijdens de repetitie in Mariendael waar Peter Spierings vol overgave met de kinderen bezig is. Peter, die na zijn conservatoriumopleiding heel wat gedirigeerd heeft voor verschillende koren en orkesten en als muziekleraar voor de klas staat, speelt enthousiast op zijn gitaar terwijl het Kumbaya my Lord door de ruimte galmt.

Dankzij de samenwerking tussen Koorplein Noord-Brabant en Rooi Vol Koren, die beiden het zingen willen bevorderen, is het mogelijk om in acht gratis lessen te proeven hoe leuk het is om mee te doen met een zanggroep. “Want dat is het zeker”, laat Harry Passier van Rooi Vol Koren weten. “Het heeft op zo veel dingen een positieve invloed, denk bijvoorbeeld aan sociale vaardigheden door het zingen in een groep, verbeteren van de spraak-taalontwikkeling, vergroten van je muziekkennis en zelfs verbeteren van je conditie door het gebruik van je longen. We hebben in Rooi zoveel koren, maar een kinderkoor was nog een groot gemis. Ik ben daarom zeer verheugd dat we hiermee konden starten. Van zeven tot elf jaar hebben kinderen van verschillende Rooise scholen zich aangemeld en mogen hun vriendjes of vriendinnetjes mee. De jeugd heeft immers de toekomst, dat moeten we stimuleren.”

Of onze aankomende zangtalenten enthousiast zijn, vraag ik ze natuurlijk zelf. Sanne Koot, één van de jongsten van het stel laat weten dat ze het altijd al leuk vond om te zingen, dat ze veel liedjes leuk vindt, maar die van Susan en Freek toch wel haar favoriet zijn. Haar nichtje Daphne zingt het liefst onder de douche. “Daar klinkt het natuurlijk ook het mooist”, lacht Peter. Terwijl Mila van Boxtel graag de deuntjes meezingt van ‘Kinderen voor Kinderen’ houdt Jasmiya Huijberts van Koreaanse muziek. Alles komt aan bod, want Peter heeft heel wat in zijn repertoire. De kinderen mogen zelf aangeven wat ze leuk vinden om te zingen. Een luid gejuich gaat dan ook op als hij aangeeft dat in de volgende les het nummer van Suzan en Freek aan de beurt zal komen.

Het is duidelijk, in deze zanggroep kunnen ze meezingen met hun idolen en wie weet staan ze over een aantal jaren zelf wel op een podium van een festival. Voor het zover is gaan ze nog even niet aan de slag voor publiek, maar nog even helemaal op in hun muziek. Ben je zelf ook enthousiast, aanmelden kan door een mail te sturen naar info@rooivolkoren.nl.