Afbeelding

Zo zorg je voor een prettige zwangerschap! Tips & adviezen

Zorg en Welzijn

Vrouwen die voor het eerst zwanger zijn, gaan een tijd tegemoet die ze nog niet eerder hebben meegemaakt. En dat is soms best een spannende tijd, want je verwacht je eerste kindje. Maar naast spannend is een zwangerschapsperiode vooral ook een fase in je leven waar je heerlijk van kunt genieten. En daar kun je zelf een flinke bijdrage aan leveren door jezelf het nodige comfort te gunnen. Maar hoe doe je dit precies? Wat kun je als zwangere vrouw, of als partner, doen om deze mooie tijd zo prettig mogelijk te laten verlopen? Onderstaande adviezen en ideeën helpen je hiermee een eindje op weg!

Bereid alles goed voor: richt de kinderkamer op tijd in!
Een van de belangrijkste dingen die je moet regelen voor een zo prettig mogelijke zwangerschap is het tijdig klaarmaken en inrichten van de babykamer. Dat geeft niet alleen rust als het einde van je zwangerschap nadert, maar is gewoon ook een leuk project om uit te voeren. Gun jezelf de nodige voorpret en verdiep je met je partner in alle mogelijkheden die er op dit gebied zijn. In een baby- of kinderkamertje hoort natuurlijk een leuk kinderbed te staan, waar jullie kleine wondertje straks heerlijk in kan slapen. Denk verder aan praktisch en stijlvol meubilair, zoals een kledingkast en commode, een comfortabel badje en - voor de sfeer - gezellige decoraties aan de muur, zoals foto’s, schilderijtjes of een leuke kinderklok.

Gun jezelf een navelpiercing of een ander fraai (lichaams)sieraad
Goed voor jezelf zorgen en je lichaam mooi maken en houden, is belangrijk voor een prettige zwangerschap. Je mag best wel wat aandacht aan je eigen lichaam besteden tijdens de negen maanden zwangerschap. Verwen jezelf ook eens met een lekker kruidenboter, een bezoek aan een beautysalon of een lichaamsmassage. Je zult merken dat je je meteen ontspannender voelt! Heb je een navelpiercing? Denk er dan om dat je deze tijdens je zwangerschap wisselt met een navelpiercing met een langer staafje. Dit is noodzakelijk omdat je bui nou eenmaal groter wordt tijdens een zwangerschap. Stoer is om je navelpiercing te behouden tijdens een zwangerschap, het is goed te weten dat er dus speciale piercings beschikbaar hiervoor zijn. Op deze manier kun je blijven stralen, ook tijdens je zwangerschap.

En vergeet je partner niet
Als je een partner hebt en zwanger bent, raden we je aan om ook samen te genieten van deze bijzondere periode. Gun jezelf samen met je partner voldoende quality time, zodat je straks als team sterker staart als jullie baby’tje het levenslicht ziet. Ga bijvoorbeeld geregeld samen lekker op stap, pak een restaurantje mee of boek een lekker weekendje weg. Zo verlies je elkaar niet uit het oog tijdens de zwangerschap. Leuk is ook om je partner geregeld te verwennen met een kleine verrassing of een cadeautje. Omgekeerd is dat natuurlijk ook fijn. Jullie zullen merken dat de onderlinge band sterker wordt. Een prettige zwangerschap toegewenst!

Eet lekker, maar zeker ook gezond
Juist als je zwanger bent, is goede, gezonde en ondersteunende voeding van belang om fit en vitaal te blijven. Zorg ervoor dat je voldoende groenten, fruit, volkoren producten, peulvruchten en melk drinkt. Laat verder leverproducten en alcohol staan. Matig verder de consumptie van koffie tot maximaal twee kopjes per dag. Ook roken is uiteraard uit den boze. Rauwe eieren, rauwe kaas en rauwe melk moet je laten staan, terwijl het verder van belang is om vleesproducten goed gaar te bakken. Het voldoende innemen van vitaminen en mineralen is ook iets waar je goed op moet letten. Denk bijvoorbeeld aan het belang van ijzer. Raadpleeg je verloskundige als je vragen hebt over welke voedingsgewoonten je moet aanpassen om zo gezond mogelijk de zwangerschap door te komen.

Gun jezelf nieuwe en comfortabele kleding
Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om je kledingkast goed op orde te hebben. Een ruime pyjama die ‘meegroeit’ met je buik is sowieso een onmisbaar item, dus zorg dat je deze op voorraad hebt. Heb je plannen om je baby straks borstvoeding te gaan geven? Maak het jezelf dan gemakkelijk met een voedingskussen. Voedingskussens zijn speciale lange kussens, die je helpen om samen met je kleintje relaxed van de voedingsmomenten te kunnen genieten. ‘s Nachts kun je de kussens gebruiken om je benen, buik en nek te ondersteunen, zodat je een lange en ongestoorde nachtrust hebt. Voedingskussens zijn daarom multifunctioneel en een echte aanrader voor zwangere vrouwen. Ten slotte is er nog andere positiekleding die je echt in huis moet hebben, zoals jurkjes, broeken en natuurlijk voldoende bloesjes, T-shirts en/of truien. En vergeet een extra setje schoenen niet, want worden ook je voeten wat dikker en groter tijdens een zwangerschap.