Marieke van Boxtel. Foto: Ellis Rijkers.
Marieke van Boxtel. Foto: Ellis Rijkers. Foto: Ellis Rijkers

‘Je bent nooit te jong om te leren’

Zakelijk Op de koffie bij...

Sint-Oedenrode - Een klein stukje fietsen en ik word enthousiast ontvangen in de Dominee Hoogeveenstraat op nummer 2. Marieke van Boxtel doet de deur open en het is net alsof we elkaar nog kort daarvoor gezien hebben. En zo lang is dat ook inderdaad nog niet geleden. 

Door: Caroline van der Linden

Vorig jaar vlak voor de zomer sprak ik haar in verband met haar afscheid van basisschool de Springplank. Na 20 jaar daar op school te hebben gestaan als leerkracht, ib-er en directeur, vertelde ze dat ze weer dichter bij het proces wilde staan, betekenisvol wilde zijn. Die stap heeft ze dan ook direct na haar afscheid genomen, want ze sprong in het diepe om een opleiding te gaan volgen tot integratieve coach. Ze ervaarde dat als je een deur sluit er ook weer deuren opengaan. Ze begeleidt nu studenten en startende leerkrachten als coach voor de stichting waar ze eerder voor werkte. “Ik had nooit bedacht dat ik nog aan het onderwijs verbonden zou blijven, maar zo zie je maar hoe het kan lopen”, vertelt Marieke enthousiast. 

Maar hiernaast heeft ze haar eigen onderneming opgestart: Praktijk Achttien. Ik ben benieuwd hoe ze aan deze naam komt. “Van het jaar dat mijn leven op zijn kop is komen te staan”, vertelt Marieke. “Ik werd in dat jaar moeder van onze zoon uit Haïti. Een jaar waarin ik intens gelukkig was, vol vertrouwen in het leven stond, maar ook veel beproevingen heb doorstaan. Door mijn eigen ervaringen weet ik dat het af en toe fijn is als je een steuntje in de rug krijgt. Dat iemand je helpt op je pad, je inzicht geeft in de situatie en jou sterkt om het zelf te doen. Je bent immers nooit te jong om te leren”, zegt Marieke met een knipoog. 

Dat is dan ook wat ze nu zelf uitdraagt in haar praktijk. Ze begeleidt thuis jongeren en volwassenen die even een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Ze helpt mensen op weg en vindt dat ook nog eens super leuk om te doen. Van jongeren die onzeker zijn, te perfectionistisch, hulp nodig hebben bij het plannen en organiseren van hun werk tot volwassenen die in een echtscheiding zitten of op het werk veel stress ervaren. “Als integratieve coach ga ik uit van de veerkracht van de mens met als uitgangspunt: ‘Jij weet het, kan het en doet het. Jij hebt namelijk de regie en kiest de weg die jij wilt gaan bewandelen. Je kunt je voorstellen dat ieder traject daardoor anders verloopt. Het gaat namelijk om jou”, legt ze uit. 

“De integratieve werkwijze bestaat uit alle dimensies van de mens. Hoe je je voelt. Wat je denkt. Wat je doet. Wat er in je lijf gebeurt. Hoe je daarmee omgaat. Welke betekenis het voor je heeft en wat je belangrijk vindt. Dit alles heeft invloed op de oorzaak en/of instandhouding van een probleem. Zowel op bewust - als onbewust niveau. Het voordeel van integratieve coaching is, dat het kortdurend is, omdat je van binnenuit de verandering in gang zet. Dat werkt heel effectief en is blijvend van aard”, vertelt ze. 

Marieke vindt het belangrijk te coachen met speelsheid, positiviteit en daadkracht en merkt zelf dat ze snel een klik heeft, wat belangrijk is om de diepte in te kunnen gaan. En dat kan ik beamen, want het voelde bij haar al snel heel vertrouwd. Wilt u ook graag eens met haar in contact komen? Ze ontvangt u graag in haar praktijk. Contact opnemen kan via 06-39861364 of praktijkachttien@gmail.com, meer informatie is te vinden op www.praktijkachttien.nl