Afbeelding

Geen kleren, maar een eigen winkel

Zakelijk Zakelijk

Sint-Oedenrode - Dick en Marianne Speek vieren deze week dat ze twintig jaar het Roois Kaashuis runnen. De tijd is naar eigen zeggen voorbij gevlogen. Ze weten dan ook nog exact te herinneren hoe het allemaal begon. Hoe ze overstapten van een rijdende winkel naar een eigen zaak op het Kerkplein in Sint-Oedenrode.

Jarenlang reed Dick op een SRV-wagen door Eindhoven en verkocht hij van alles. Levensmiddelen, maar ook drank en huishoudartikelen. Je zou misschien zeggen dat die handel op een gegeven moment aflopende zaak zou zijn. “Juist niet”, weet Dick te vertellen. “We hadden het veel en veel te druk. Ik ging ’s morgens heel vroeg van huis en lag vaak pas rond middernacht weer op bed. We hadden ontzettend veel klanten. Niet alleen particulieren, maar ook bedrijven en horeca.” Marianne werkte bij de Bijenkorf en hielp Dick mee, maar zorgde later ook dat de kinderen Sjors en Rik van school gehaald werden.
Door Muller Mode kwamen ze aan hun winkel in Sint-Oedenrode. Op een dag was Dick onderweg naar de kledingzaak om kleren te kopen. Hij keerde echter zonder nieuwe broek of blouse huiswaarts, want hij bleef plakken in de plaatselijke kaaswinkel. “Zij wilden net hun zaak verkopen en na een praatje ben ik meteen naar huis gereden om het met Marianne te bespreken. Uiteindelijk besloten we om het te doen, maar we beseften dat we onze klantenkring nog moesten opbouwen.” Dat ging gestaag, maar het vertrouwen groeide met de jaren. Marianne: “Sint-Oedenrode heeft heel fijn publiek. Vriendelijk en leuk. We voelden ons meteen thuis en nog steeds hebben we het geweldig naar onze zin.”
Door de jaren heen zijn steeds meer mensen de weg naar het Roois Kaashuis gaan vinden. De verse producten spreken de mensen aan. “Goede kwaliteit voor een eerlijke prijs”, stipt Dick aan, die inmiddels zijn zonen ook aan het werk ziet in een eigen kaaswinkel te Best. Zij bestaan dit jaar alweer vijf jaar. Dat betekent dubbel feest in huize Speek. Wie weet kunnen ze in de toekomst allebei een eigen kaaswinkel hebben, maar voorlopig blijven Dick en Marianne nog gewoon actief in Sint-Oedenrode. “Hiep hiep hoera, op naar de dertig jaar!” zeggen ze in koor.