Afbeelding

Makkelijk gezonder eten? Dat kan echt!

Zakelijk Volksgezondheid / Sint-Oedenrode

Sint-Oederndoe - Elke dag twee ons groenten en twee stuks fruit. Dat zit bij iedereen ingeprent. Toch is dat alweer achterhaald. Inmiddels is het advies twee en een half ons groenten en twee stuks fruit geworden. Dat is nog moeilijker haalbaar! Veel mensen vinden twee ons al lastig. We eten gemiddeld 143 gram groente. Slechts vier op de tien kinderen haalt de juiste dagelijkse hoeveelheid. Het blijft een uitdaging voor de ouders, maar daar heeft de Rooise Ingrid van Rijen goede tips voor. Bovendien geeft ze een GRATIS Mini Groente Booster weg, dus geen Groente Booster, zoals per abuis in DeMooiRooiKrant is gepubliceerd.

Na een carrière van ruim vijftien jaar bij zowel levensmiddelenbedrijven als voor de bekende gele retailer, ging ze tijdens een sabbatical nadenken over de verdere invulling van haar leven. Na enig nadenken moest die er vooral 'gezond' uitzien, voor haar en haar twee kinderen. "Al die suikers, verzadigde vetten en zout en zó weinig groente voor onszelf en onze kinderen. Dat moet toch anders kunnen, maar dan op een makkelijke manier", dacht Ingrid. "Ik ben ervan overtuigd dat als we onze kinderen heel jong in aanraking laten komen (blijven volhouden…hoe lastig soms ook) met allerlei groenten en fruit én water laten drinken, dat je dan een hele goede basis legt voor later." Die laatste regels schrijft ze op haar website pliens-lunch.nl. Ook heeft ze de website Pliensfoodclub.nl. Dat is de naam van haar bedrijf. Ze viel op in de nieuwjaarsvideo van gemeente Meierijstad, waarin ze trots aan gaf heel Nederland te willen veroveren met haar voedingstips.

Gezonder eten. Daar draait het om bij Ingrid. "Meer groente, minder vlees en vis en minder verspilling. Daar ben ik eerst zelf mee begonnen, samen met mijn gezin. Dat lijkt best wel moeilijk, maar met slimme trucs gaat je dat lukken. Bij een pasta hoeft bijvoorbeeld niet per se 500 gram gehakt. Dat mag ook de helft zijn. De rest kan je dan aanvullen met extra groenten. Bij taco's hetzelfde. Ook in dat gerecht kan je minder gehakt gebruiken en dat aanvullen met zwarte bonen en/of extra groenten. Veel gezonder!" Dat zal inderdaad helpen om aan de juiste hoeveelheid groenten te komen, maar voor de meesten is dat niet genoeg. Voor een gezin met twee kinderen zou het betekenen dat je 800 gram groenten op tafel moet zetten tijdens het avondeten. Dat is veel! Dat lukt je als gezin misschien één avond om dat op te krijgen, maar iedere dag is een utopie. Dan maar op andere manieren… Ingrid heeft ook daar een makkelijk te hanteren tip voor. "Eet meer groenten bij de lunch! Anders haal je de 250 gram nooit. Je hebt voortaan van die groentesnacks. Komkommertjes, worteltjes, tomaatjes etc. Dat is lekker én gezond. Of eet een zelfgemaakt soepje of salade. Dat maakt het makkelijker."

Sinds de Rooise Ingrid opleidingen heeft gevolgd tot voedingsdeskundige kijkt ze vaak op verpakkingen van producten om te zien wat er allemaal in zit. Daar schrikt ze wel eens van. Vooral van de vele suikerbenamingen die er zijn. Ze winkelt voortaan veel bewuster en kiest voornamelijk gezonde producten. "Natuurlijk zondigen wij ook wel eens, dat mag ook, maar het is best makkelijk om de juiste producten eruit te pikken. Vooral als het op een gegeven moment in je systeem zit." In het begin liep Ingrid uren door de winkel, maar tegenwoordig is ze net zo snel als iedereen, alleen zal haar karretje een gezondere inhoud bevatten dan bij menig andere consument.

Weet je dat er ongeveer 75 verschillende soorten groenten zijn en dat een gemiddeld persoon er maar ongeveer 20 eet? "In al die verschillende groenten zitten weer andere stoffen. Daarom is het ook zo belangrijk om gevarieerd te eten. Dat geldt bij fruit ook", zegt de expert. Deze tips passen bij het veranderen van een bepaalde levensstijl, want dat is meestal het probleem. Ingrid is geen diëtist en geeft dan ook geen diëten. Door haar manier van eten bereiden en inkopen zullen mensen vast en zeker kilo's kwijtraken, maar dat is geen doel op zich. Het doel is om gezonder te eten met het hele gezin.

Gratis Mini Groente Booster
Via www.pliensfoodclub.nl/mooirooi geeft Ingrid een GRATIS Mini Groente Booster weg. Wat houdt een Groente Booster precies in? Je leert stappen te zetten om bij het bedenken van een maaltijd te beginnen vanuit groente in plaats van vanuit vlees. Je leert je kinderen meer te betrekken bij het eten. Je krijgt tips om je kinderen makkelijker groente te laten eten. Je leert onbekendere en bekende groentesoorten te bereiden. Wat doe je met een knolselderij? Wat kun je nog meer met boerenkool? Zo ga je meer groente eten en daarmee minder vlees. No worries, vlees en vis blijven op het menu staan. Ingrid begeleidt je met een Groente Booster Webinar, met inspiratiemailtjes en twee Plien's e-books met bijna 40 recepten en veel tips.