Wethouder Compagne.
Wethouder Compagne. Foto:

Hoeveel nieuwbouw mag Sint-Oedenrode verwachten?

Woningbouw Woningbouw

Sint-Oedenrode – Volgens wethouder Rik Compagne kan Sint-Oedenrode de komende jaren de bouw van vierhonderd woningen of meer verwachten. Het ene plan is verder in ontwikkeling dan het ander. Daarom is nog niet duidelijk wanneer welk project doorgaat. Of het nu gaat om Kinderbos-noord, Olland of de Kasteellaan.

Wie de fiets pakt en een grote ronde door heel Sint-Oedenrode fietst – dus ook door Nijnsel, Olland en Boskant – ziet op veel plekken mogelijkheden om te bouwen. Ook in deze omgeving zijn vele honderden, misschien wel duizenden woningen nodig om het probleem ‘woningnood’ aan te pakken. Op dit moment is het voor verschillende doelgroepen lastig om aan een huis te komen. Komt er wel een huis te koop dan is overbieden al lang geen uitzondering meer. Dus: bouwen zou je zeggen! Maar zo gemakkelijk gaat dat niet. In Nederland moeten nu eenmaal meerdere stappen doorlopen worden alvorens de schop in de grond in gaat.

Dat frustreert wethouder Compagne ook wel eens, maar hij geeft aan dat er veel ‘moois’ op stapel staat. Het gaat voornamelijk om zachte (potentiële) plannen die veelal nog in de beginfase verkeren; Kinderbos-noord (omgeving Zwembadweg), Kasteellaan (voormalig campus Fioretti), centrum Olland (achter de kerk), Kofferen/Emmaustraat/Mater Lemmensstraat, Nijnsel (Lieshoutseweg, achter de basisschool). “In al deze gebieden speelt iets, maar het is nog te vroeg om daar iets over te kunnen zeggen[RC|gM1] , want we willen daarin de omgeving graag zorgvuldig meenemen”, vertelt Compagne. “Bovendien proberen we aan te sturen op het bouwen van de juiste woningen. Deze gesprekken met ontwikkelaars kosten ook tijd naast het heel ruimtelijke stedenbouwkundige traject.” Markt/Kapittelhof en Olland (Roest/Pastoor Smitsstraat) kunnen ook nog worden ingedeeld bij de potentiële plannen. Het meest concreet en het enige echte ‘harde’ plan is de bouw van zestig woningen tussen de Eerschotsestraat en de Dommel. Daarvan wordt het ontwerp bestemmingsplan op dit moment voorbereid.

In het tweede kwartaal van dit jaar gaat de wethouder met de gemeenteraad in conclaaf om te praten over de toekomstige woningbouw in Meierijstad. Dan worden prognoses gemaakt hoeveel woningen per kern gebouwd gaan worden. Ook wordt het onderwerp ‘inbreiding of uitbreiding’ aangesneden. Eerder werd bepaald dat de gemeente zich zou focussen op inbreiding, maar die discussie wordt weer opgepakt. Compagne spreekt in Sint-Oedenrode van zo’n 400 woningen in de komende jaren, maar dat kunnen er ook meer zijn, zodra er meer plannen binnen komen.