Edith (r) en haar vriend Jan
Edith (r) en haar vriend Jan

‘Tegen het bekende mañana mañana loop je wel eens aan’

Toerisme Recreatie en toerisme

Sint-Oedenrode - Je koffers pakken en het avontuur aangaan in het buitenland, je moet het maar durven. Meerdere Rooienaren wagen die sprong in het diepe. Ze ruilen Sint-Oedenrode in voor een nieuw thuisland, even of voor altijd. Edith van Rossum en haar vriend Jan begonnen een camping, camping El Merino, in Spanje. 

Edith heeft al enige buitenland ervaring opgedaan. “Ik heb enkele maanden in Engeland gestudeerd en in Praag stagegelopen. Voor mijn studie antropologie heb ik een tijd in Bolivia gezeten en later heb ik als reisbegeleider gewerkt in Zuid-Amerika. Daar heb ik Jan ontmoet”, vertelt de Rooienaar. Samen woonden ze een tijdje in Den Haag en de Zaanstreek, maar het begon bij beiden toch weer te kriebelen om het avontuur op te zoeken. “De keus viel op Spanje. Jan wilde eigenlijk boer worden, maar dat is lastig met inkomsten en dergelijke, dus toen hebben we de knoop doorgehakt om een camping te beginnen”, legt Edith uit.

De vakanties in Spanje ervaarde het stel altijd goed. Bovendien spreken ze Spaans, wat een groot voordeel is. In het gebied waar ze wonen, Extremadura, spreken weinig mensen Engels. Het gebied is gekenmerkt door de prachtige natuur, ruimte en gastvrije mensen. “Het lijkt op Zuid-Amerika, maar het is een stuk dichterbij Nederland”, lacht ze. In het kleine dorp waar ze wonen is het makkelijk om contacten te leggen. Jan en Edith voelden zich direct thuis. “Het ondernemen en de bureaucratie die erbij komt kijken was even wennen. Het bekende mañana mañana loop je wel eens tegenaan.”

In 2018 reisde het tweetal een aantal maanden door Spanje om te kijken in welke regio ze de camping wilden starten. Bovendien spraken ze met andere ondernemers uit dezelfde branche om een goed beeld te schetsen. “Het stuk grond wat we hebben gekocht was eigenlijk een overwoekerd stuk bos. Dat is inmiddels een camping geworden. Het is een kleine camping met 25 plekken. Daarvan hebben we drie verhuurtenten. De plekken zijn groot, dus je hebt veel ruimte. Het is een heel natuurlijk gelegen camping. Het dorp is ongeveer tien minuutjes lopen. Je kan fijn wandelen en fietsen als je van hoogteverschil houdt”, schetst Edith een beeld van de camping.

“Vorig jaar zijn we vanaf augustus drie maanden open geweest, dit jaar gaan we 1 april open. Dat wordt het eerste volledige seizoen. We kijken daar echt naar uit, het is spannend maar we hebben er vooral heel veel zin in”, is ze razend enthousiast.

De natuur is prachtig
Een van de camperplaatsen op de camping