Er werd geproost op de opening.
Er werd geproost op de opening. Foto: Jos van Nunen 2023

Restaurant Odille aan de Markt van start

Roois nieuws

Sint-Oedenrode - Het gloednieuwe restaurant Odille aan de Markt in Sint-Oedenrode kan van start. Vorige week woensdagavond knipte wethouder Jan Goijaarts een lint door bij de voordeur. Vanaf vandaag gaat de zaak definitief draaien. 

Door: Caroline van der Linden 

Afgelopen week vonden er nog een aantal testavonden plaats om warm te draaien, voordat het restaurant écht open zou gaan. Het personeel, de eigenaren Lotte en Casimir en de zaak zelf, zijn er na een lange voorbereidingstijd helemaal klaar voor. Sint-Oedenrode heeft er weer een gerenommeerd restaurant bij. 

Leuk dus om de eigenaren eens wat beter te leren kennen. Casimir (37), die van oorsprong afkomstig is uit Suriname en samen met zijn broers in 1992 naar  Nederland kwam, begint spontaan te vertellen. "In Eindhoven stroomde ik van de  basisschool door naar de praktijkgerichte opleiding ‘De Rooi Pannen’, waar ik aan de  slag kon met echte gasten”, vertelt hij. Casimir kwam al snel in de Sterrenklas terecht, de enige reguliere opleiding voor zeer talentvolle jonge koks in Nederland. Hierna belandde hij in het hogere segment van de horeca. Zo werkte hij in Nederland en België bij topzaken zoals onder andere ‘de Lindehof’ in Nuenen, ‘Avant Garde-Van Groeninge’ in Eindhoven (het restaurant in het Philips Stadion) en ‘Boreas’ in Heeze.

De laatste jaren richtte hij zich met name op het hotelwezen, waar hij Lotte ontmoette. Veel ervaring heeft hij opgedaan op veel verschillende locaties met altijd  een open mind voor feedback. Vooral op zoek naar leerervaringen om deze toe te  kunnen passen in zijn eigen werk. "Deze ervaringen heb ik nu samen kunnen brengen in ons huidige restaurant”, zegt hij trots. "Alles is af, het is echt helemaal  van ons geworden, zoals wij het voor ogen hadden." En dat bevestigt Lotte meteen. Samen wonen ze nu in Veghel. Hun huis in Son hebben ze verkocht om hier samen hun droom waar te kunnen maken, hun eigen restaurant. 

Lotte (29), geboren in Geldrop, wist al van jongs af aan dat ze heel graag de  hotelschool wilde doen. Op dertienjarige leeftijd begon ze in de afwas bij ‘De Zwaan’  in Geldrop om horecaervaring op te doen. Op zestienjarige leeftijd ging ze naar Leeuwarden naar de internationale hogere hotelschool, weg van huis, want ze wilde  er op uit om alles van de wereld te zien. "Deze school gaf me de kans om mijn  opleiding voor drie jaar in het buitenland door te brengen”, vertelt ze. "Een jaar woonde ik in Zuid-Afrika, waar ik mijn opleidingsmodules volgde en het hele land van noord tot zuid heb kunnen zien. Daarna liep ik een jaar stage in het Ritz-Carlton in Barcelona, mijn droomstad. Ik wilde altijd al heel graag Spaans leren, dus was dit mijn kans. Ik mocht er veel grote evenementen organiseren met buffetten en galadiners, maar ook persconferenties voor bijvoorbeeld het bedrijf ‘Google” of voetbalelftallen. Geweldige ervaringen. In het hotel hadden ze verschillende  restaurants waar ik supervisor werd van een groot gedeelte van een restaurant. Mijn taak was om de mensen aan te sturen. Ik leerde er veel, maar zag ook wat ik juist  niet wilde. Ik miste de Brabantse gezelligheid. Ik kwam terug om mijn scriptie af te maken en ben in Eindhoven gaan werken bij Pullman (beter bekend als hotel Cocagne in Eindhoven). Maar ik had nog twee dromen, een eigen restaurant en het leren van de Spaanse taal. Ik boekte daarom een ticket naar Buenos Aires en ging naar een internationale school om drie maanden Spaans te leren. Het hele werelddeel vond ik zo leuk, dat ik m’n backpack heb gepakt en een jaar door Zuid-Amerika ben gaan reizen”, vertelt Lotte enthousiast. "Toen ik terugkwam op Eindhoven Airport, hing daar een banner met ‘Great to be back home’ met het gezicht van Casimir erop bij een hotel company die ik in Zuid-Amerika veel had gezien. Een echt Spaans bedrijf. Deze zou in Eindhoven geopend worden. Ik had op dat moment geen cent meer te makken en het was een mooie link met Spanje, dus ging ik er aan de slag als restaurantmanager. De opstart heb ik samen met Casimir helemaal meegemaakt. We vonden elkaar, de wereld had ik gezien, dus was de tijd rijp om de tweede droom uit te laten komen.” 

Middels een gesprek met de familie Swinkels uit Lieshout, kwam het stel in contact  met Boy Ramsahai en ging het balletje rollen. "We kregen carte blanche om dit pand geheel naar onze eigen wensen in te vullen. Nu we dat gedaan hebben, mogen gasten het gaan ervaren en kunnen wij hen verrassen. We willen ze laten genieten van het moment en nieuwe waardevolle herinneringen meegeven. 

We kiezen voor totale openheid, omdat we willen dat iedereen het volste vertrouwen  heeft in wat we doen, zonder dat men vasthoudt aan het bekende. De gasten zien  dan ook alles wat we maken. Door de opstelling van de tafels, zit iedereen eerste  rang. Met betrekking tot het eten maken we gebruik van lokale leveranciers. Zo  nemen we bijvoorbeeld groenten af van Eijkemans, melkproducten van ’t Zuivelbos,  vlees van Moonen, bloem van de molen uit Schijndel, honing van imkerij De Linde, de whisky’s van drankenhandel Van Boxmeer en de kleding voor het personeel van  Seegers. We willen Sint-Oedenrode omarmen, samenwerken en versterken. We  staan open voor alle soorten samenwerkingen die mogelijk zijn. Dat vinden we  belangrijk. En of je hier nu in je shirtje komt of nette pak, iedereen is welkom.  Sinds we het reserveringssysteem hebben opengezet, hebben we voor de maanden maart en april al driehonderd reserveringen mogen ontvangen, dat is natuurlijk geweldig. We hebben er dan ook enorm veel zin en zijn er helemaal klaar voor om het onze gasten naar de zin te maken. Daar maken we ons levenswerk van.”