Nijnsel laat punten liggen, Olland en Rhode spelen gelijk en Boskant strijdt voor drie punten

Sint-Oedenrode - Wekelijks stappen de Rooise voetballers het veld op om drie punten binnen te slepen. Het bleek een enerverende voetbalzondag voor Boskant. Olland en Rhode spelen gelijk en Nijnsel weet geen punten te scoren tegen WEC.

SV Olland speelt jammerlijk gelijk tegen OKSV

OKSV in Overlangel was afgelopen zondag de tegenstander van Olland.

Vanaf de allereerste minuut maakte Olland jacht op een doelpunt. OKSV kon deze aanvallen afweren, maar zij kwamen zelf weinig aan creëren toe. In de zeventiende minuut werd een moment van onoplettendheid meteen afgestraft door de voorhoede van OKSV. Vanuit ruim één meter buitenspelpositie kwam OKSV in balbezit. Toen was het eenvoudig richten en scoren.

De Ollandse grensrechter stak terecht zijn vlag omhoog, maar de scheidsrechter wilde geen argumenten horen. De 1-0 mocht verrassend bijgetekend worden op het scorebord. Olland liet het hier niet bij zitten. Zij bleef op zoek naar vrije ruimtes en creëerde kans na kans. Maar met kansen alleen win je geen wedstrijd. Ook liet OKSV zien dat zij af en toe nog gevaarlijk dicht in het Ollandse doelgebied konden komen. Gelukkig stond Kevin Vesters op zo’n moment in de juiste positie. De Ollandse achterhoede bouwde een aanval nauwkeurig op, waarna het vaak voorin door een miscommunicatie of minder scherpte misging. Tom de Beer bleek zeer wendbaar op het middenveld waardoor dat hij moeiteloos zijn ploeggenoten kon aanspelen. Stefan Erven werd vlak voor de rust aardig onderuit gehaald en een gele kaart leek onontkoombaar. Helaas besloot de scheidsrechter anders.

In de tweede helft keek Olland nog steeds tegen een achterstand aan. Zij knokten zich terug in de wedstrijd door zoveel mogelijk in balbezit te blijven. Het publiek zag toen dat OKSV er niet of nauwelijks nog aan te pas kwam. De 1-1 viel uiteindelijk in de 57e minuut. Feilloos prikte Olland als collectief door de verdedigende muur van OKSV. Stefan Erven mocht het doelpunt op zijn naam zetten. In de resterende tijd waren er mooie acties te zien, maar was er ook veel frustratie over het onnodig gevlag voor buitenspel van de grensrechter of bijzondere beslissingen van de scheidsrechter voor wel of geen overtreding. Hier mag je je niet door laten leiden, want het voetbalspel maak je zelf. Een gelijkspel was het hoogst haalbare, maar het voelde meer als verlies. Volgende week is er een nieuwe kans, thuis tegen Keldonk.

Boskant strijdt voor drie punten

Boskant toog zondagmiddag naar sportpark de Doornakkers in het stadsdeel Tongelre om het daar op te nemen tegen het laag geklasseerde SV Tongelre.

De boodschap voor de mannen van trainer Peter van der Heijden blijft voorlopig wekelijks dezelfde: hard werken voor lijfsbehoud. En dat er dan niet altijd het mooiste voetbal te zien is nemen ze in Boskant voor lief.

Zo ook deze middag geen uitzondering op die regel. Als gevolg van veel balverlies op het middenveld door onnauwkeurig spel was er niet veel te genieten voor spelers en supporters. Bij SV Tongelre liepen op het middenveld een paar vaardige spelers die van dat balverlies wel gebruik probeerden te maken, maar de bal niet veel verder als de rand van het Boskantse strafschopgebied wisten te brengen. Tot bijna aan de rust was er nauwelijks iets spannends te melden.

Totdat Yannick Opheij in de 42e minuut achter een vrije trap op zo’n twintig meter recht voor het doel ging staan. Zijn harde kegel spatte boven de keeper op de lat uiteen. Een minuut later was het weer Yannick die alert reageerde op een voorzet van links en bij de tweede paal het doel op een haar na mistte. In de tweede helft besloot Boskant het over een andere boeg te gooien. Dat leek aanvankelijk fout uit te pakken toen in de 49e minuut SV Tongelre razendsnel omschakelde bij balverlies van Boskant. De bal werd verplaatst naar rechts waarna de boomlange spits van Tongelre de daaropvolgende voorzet gemakkelijk binnen tikte; 1-0. Een rush op links van de Eindhovense nummer tien leverde in de 52e minuut zowaar weer gevaar op maar keeper Frank Thijssen kon door goed ingrijpen erger voorkomen. Door hard te blijven werken als één team liet Boskant zien de opgelopen achterstand te willen ombuigen. Waar in de 55e en 60e minuut schoten van Stijn van den Biggelaar en Mark van der Heijden nog op niets uitdraaiden, was het in de 61e minuut wel bijna raak. Een mooie aanval over de as van het veld belandde als laatste op enkele meters van het doel bij Jim van der Zanden, maar zijn inzet kwam net wat te kort om tot de gelijkmaker gepromoveerd te kunnen worden. In de 71e minuut kwam de keeper van SV Tongelre buiten het 16-metergebied, controleerde de bal niet naar behoren en maakte daarbij hands. De vrije trap die daarna door Frank van der Heijden werd genomen, werd door hem met een mooie krul in de linkerbovenhoek geschoten. Mede doordat Tongelre eigenlijk niet meer tot een fatsoenlijke aanval kon komen, bleef Boskant druk naar het Tongelre-doel geven. Men bleef als team hard werken om dan toch nog die winnende goal te forceren. In de 87e minuut kreeg het loon naar werken toen een afgeslagen bal midden voor het doel voor de voeten van Mark van der Heijden kwam. Die bedacht zich niet en liet met een lekker schot de 1-2 aantekenen.

Hij was er, en al zijn teamleden, zo blij mee dat hij bij het juichen z’n enkel blesseerde. Het had niet veel gescheeld of zijn broer, invaller Ruud van der Heijden, had het verschil nog wat groter gemaakt. Zijn kopbal raakte buiten het bereik van de keeper helaas de paal. Een zucht van verlichting aan Boskant-zijde toen het laatste signaal van de prima leidende scheidsrechter Schellens klonk.

Volgende week zondag wacht in een thuiswedstrijd het eveneens Eindhovense Tivoli.

Nijnsel bijt tanden stuk op WEC

Was het de eindecompetitiespanning? Overgeconcentreerdheid? Onderschatting? Een wat minder gelukkig geplande gender reveal party of gewoon een off day? Wie het weet mag het zeggen. Maar waar we niet omheen kunnen is dat Nijnsel een dure thuisnederlaag leed tegen WEC dat vrijuit en onbevangen speelde.

Nijnsel begon op Beloken Pasen met een redelijk geruststellende voorsprong van zeven punten op concurrent Mariahout aan de thuiswedstrijd tegen WEC. Destijds in de Wijbosch een waar doelpuntenfestijn in het voordeel van de bezoekers. De eerste balomwentelingen leverden weinig gevaar op, het spel was te traag om de tegenstander te verontrusten. Na een halfuur veroverde WEC de bal op het middenveld. De tegenstander trok op richting het Nijnsel doel en wellicht tot zijn eigen verbazing werd hem geen strobreed in de weggelegd. Hij verscheen een op een met keeper Dortmans, hield het hoofd koel en scoorde beheerst. Nog steeds geen stikstofvuiltje aan de lucht maar het voelt niet prettig. Toen de rust aanbrak stond de licht verontrustende 0-1 tussenstand nog steeds op het scorebord.

Na de pauze veranderde er niet veel, zij het dat het duidelijk werd dat de bezoekers het countervoetbal uitstekend beheersten. Het is met name aan keeper Youri Dortmans te danken dat de 0-2 niet werd verzilverd want die kwam af en toe akelig dichtbij. Nijnsel vocht steeds meer tegen zichzelf en tegen de klok en dan wordt het spel vaak alleen maar slordiger. De laatste en tevens beste kans was voor Nijnsel, Rens Hoppenbrouwers nam een vrije trap die op de lat uiteenspatte. En zo leed Nijnsel een even verrassende als onverwachte maar niet eens onverdiende nederlaag. Hopelijk ook een wake up call voor de komende vijf wedstrijden.

Aanstaande zondag opnieuw een lastige klip die moet worden omzeild, uit tegen het Eindhovense Nieuw Woensel. Een ploeg die goed meedraait en ook niet toevallig soeverein op de vierde plaats van de ranglijst bivakkeert. De bezoekers zullen vanaf het eerste fluitsignaal bij de les moeten zijn om de huidige voorsprong van vier punten niet verder te laten slinken.

Rhode speelt wederom gelijk

De wedstrijd tussen de kampioen van de eerste periode, Olympia, en de kampioen van de tweede periode, Rhode | Van Stiphout Bouw, eindigde in een gelijkspel.

Een teleurstellend resultaat voor beide teams. Olympia nog strijdend voor het kampioenschap op drie punten van koploper Sparta, voor aanvang van deze wedstrijd en Rhode strijdend voor lijfsbehoud. Met het gelijkspel mocht uiteindelijk Olympia de meest gelukkige zijn, want op grond van de tweede helft verdiende Rhode meer dan één punt. Achteraf was het gelijkspel voor Olympia erg zuur omdat de gelijkmaker van Rhode ver in blessuretijd viel, zelfs in het allerlaatste balcontact. Door dit resultaat is het kampioenschap voor Olympia wel ver weg en blijft Rhode nog verwikkeld in de strijd voor lijfsbehoud.

In de eerste helft van dit matige duel waren beide teams elkaar gewaagd. Er werd in feite geen enkele scoringskans gecreëerd . Het doelpunt van Olympia, in de vijftiende minuut, kwam letterlijk uit de lucht vallen. Een fout in de verdediging van Rhode werd onberispelijk afgestraft door Kas van de Bosch en bepaalde de ruststand van 1-0 . Een voorsprong voor Olympia die nauwelijks verdiend was.

In de tweede helft begon Rhode fel aan de wedstrijd en dat resulteerde meteen een kans voor Tijn Vorstenbosch. Zijn schot ging rakelings naast, terwijl de Rhode aanhang dacht aan een doelpunt. Gedurende de tweede helft ontwikkelde Rhode een licht veldoverwicht en creëerde ook enkele kansjes. Olympia zette hier nauwelijks iets tegenover en het wachten was dan ook op de gelijkmaker. Dat de gelijkmaker uiteindelijk in de allerlaatste seconde viel was zuur voor Olympia, maar zeker wel verdiend voor Rhode. Een als voorzet bedoeld schot van Thomas van der Pol dwarrelde uiteindelijk in het doel en betekende een dik verdiend punt voor Rhode. Door dit resultaat blijven de laatste drie wedstrijden van Rhode, tegen drie mede degradatiekandidaten, van groot belang.