Sil, rechtsboven in het Nederlands Elftal onder 18 jaar.
Sil, rechtsboven in het Nederlands Elftal onder 18 jaar. Foto:

Sil Swinkels blijft maar groeien in Engeland

Sport

Sint-Oedenrode - Sil Swinkels maakte in 2020 een transfer naar Premier League-club Aston Villa. Daarvoor speelde hij in de jeugd bij Vitesse, Brabant United, Helmond Sport en Rhode. Bovendien is de Rooienaar een vaste waarde in de jeugd van Oranje, waar hij afgelopen seizoen voor het eerst wist te scoren. Samen met Sil blikken we terug op het afgelopen succesvolle seizoen en kijken we vooruit naar de nabije toekomst. Hij heeft grote ambities, die steeds dichterbij lijken te komen.

Door: Nienke Habraken

Het is een jongensdroom voor velen: doorbreken in het professionele voetbal. De achttienjarige Rooienaar is hard op weg om deze droom te realiseren en wel in Birmingham bij Aston Villa. Hij begint alweer aan zijn derde seizoen in Engeland, maar geniet eerst nog van een welverdiende vakantie. “In totaal hebben we vijf weken zomervakantie. De eerste twee weken heb ik weinig gedaan, mijn rust gepakt. Ik ben eerst samen met mijn vriendin op vakantie geweest”, vertelt Sil. Het relaxen heeft hem goed gedaan. Na twee weken begint het zomerprogramma wat hij vanuit de club opgestuurd krijgt, zodat de spelers enigszins fit terugkeren. “Dat programma houdt nog steeds rekening met je vakantie, je hoeft dus niet elke dag volle bak. Tijdens de vakantie met mijn familie kon ik makkelijk het programma volgen. Het is even opbouwen.”

Overstap
Met een positief gevoel kijkt hij terug op afgelopen seizoen dat hij draaide bij Aston Villa O23. Hij zou eigenlijk een half jaar nog voor O18 uitkomen, maar maakte door een uitstekende voorbereiding direct de overstap naar de team O23 van Aston Villa. “Ik heb goed gespeeld en veel plezier gehad”, lacht de voetballer. Plezier hebben in het spelletje vindt hij belangrijk en dat straalt Sil ook uit. “Ik ben op persoonlijk vlak gegroeid en heb mooie dingen bereikt. Het seizoen verliep zoals ik verwachtte, misschien zelfs tot boven mijn verwachting.” Zo trainde de Rooienaar diverse keren mee met het vaandelteam van Aston Villa, was hij bij O18 van Oranje een vaste waarde en mocht hij de ‘Scholar of the Year’ award in ontvangst nemen. “Deze prijs staat voor een speler van onder 18 die zowel binnen als buiten het veld goede resultaten levert en een ‘voorbeeld’ is”, legt Sil nuchter en bescheiden uit.

Het hele interview staat te lezen in De Bron magazine, speciaal voor MooiRooi Plus leden. Wil je ook lid worden en dit magazine in de brievenbus ontvangen? Meld je dan aan via www.mooirooi.nl/plus

Afbeelding
Afbeelding