De winkel van d'n einder is ruim en overzichtelijk ingedeeld
De winkel van d'n einder is ruim en overzichtelijk ingedeeld Foto: Hans van den Wijngaard

D’n einder laat zich 9 december in haar kaarten kijken

Roois nieuws

Sint-Oedenrode – Volgend jaar is het vijfentwintig jaar geleden dat d’n einder in samenwerking met de Brede Welzijnsinstelling startte. D’n einder staat inmiddels al lang op eigen benen. Sinds het begin van dit jaar vanuit hun locatie aan de Eversestraat 11a. Op zaterdag 9 december laten de inmiddels meer dan honderd vrijwilligers vol trots zien wat zij met elkaar de afgelopen kwart eeuw op maatschappelijk, sociaal en duurzaam vlak hebben bereikt.

“Het oorspronkelijk doel van initiatiefnemer, Leo van der Kallen was om een ontmoetingscentrum voor mensen zonder werk te starten. Zij zouden elkaar bij een kop koffie kunnen ontmoeten. Het moest allemaal wel betaald worden en daarom werd er een bekostigingsplaatje bedacht. “Als we gebruikte spullen gaan verkopen en indien nodig oplappen, dan moet het rond kunnen komen”, zo was zijn filosofie. In een verbouwde varkensstal aan de Sluitappel startte in 1999 d’n einder voorzichtig. Dat het een succes werd, is nu bijna vijfentwintig jaar later een feit. Voor corona waren er zo’n vijftienduizend verkopen per jaar, op de nieuwe locatie aan de Eversestraat verwacht het bestuur dat dit jaar meer dan twintigduizend betalende klanten langs de kassa komen. Naar verwachting kan dan in 2024 ook weer de volle tienduizend euro worden uitgekeerd aan goede doelen, net zoals dat voor corona het geval was.

Binnen een jaar van de Sluitappel naar de Eversestraat
De wieg van d’n einder stond aan de Sluitappel en daar werd het kringloopcentrum ook volwassen. Maar net zoals dat bij kinderen gaat, zo verging het d’n einder ook. Een keer vliegen ze uit en verlaten ze het ouderlijke nest. De eigenaar van het gebouw aan de Sluitappel had andere plannen voor zijn grond en in 2019 ging het bestuur van d’n einder op zoek naar een andere locatie. “Dat hebben we eigenlijk altijd in samenspraak en met adviezen van de familie Van Kaathoven gedaan”.

Trots en dat laten ze zien
Het bestuur en de ruim honderd vrijwilligers van d’n einder zijn best wel trots op hun nieuwe kringloopcentrum. Nu na bijna een jaar alles op rolletjes loopt en iedereen zijn draai heeft gevonden, is het tijd om alle klanten en andere belangstellenden te laten zien wat er zich allemaal achter de schermen afspeelt. “Normaal ziet het publiek alleen de winkel en de afgiftebalie. Wat er allemaal gebeurt met de afgegeven spullen is iets dat normaal alleen de vrijwilligers zien. Maar over anderhalve week, op zaterdag 9 december, zetten we alle deuren open. Dan mag iedereen zien wat er komt kijken voordat het afgegeven kastje weer te koop kan worden aangeboden. Die dag zijn de werkplaatsen voor iedereen toegankelijk en de vrijwilligers beantwoorden dan de vragen van het publiek.

Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom
“Tijdens de open dag hopen we ook een aantal mensen enthousiast te maken om als vrijwilliger bij ons te komen. Op dit moment zijn er gelukkig weer meer dan honderd vrijwilligers, maar zowel de aanvoer als de verkoop van mooie spullen is hier op de nieuwe locatie nog veel groter dan vroeger op de Sluitappel. Eigenlijk hebben we voor iedereen wel een leuke vrijwilligersbaan of het nu in één van de werkplaatsen is, aan de afgiftebalie, in de winkel en zeker in ‘De Ontmoeting’. Bovendien is het ook nog eens gezellig met de vrijwilligers onder elkaar”, zo sluiten Gert en Ton af.

Zaterdag 9 december van 10:00 tot 16:00 uur is iedereen welkom aan de Eversestraat 11a. 

Lees woensdag het hele verhaal in DeMooiRooiKrant

Ook voor speelgoed is er volop keuze bij d'n einder
Afbeelding
Afbeelding