Leo (link) en Frank Vos (rechts) bij de tweede oogst van hop op hun plantage in Boskant
Leo (link) en Frank Vos (rechts) bij de tweede oogst van hop op hun plantage in Boskant Foto: Hans van den Wijngaard

Boskantse hop voor lokale bierbrouwerijen

Roois nieuws

Sint-Oedenrode – Deze zaterdag opende wethouder Jan Goijaarts de hopplantage van MeierijHop aan de Donderdonksedijk in Boskant. De plantage die door de familie Vos wordt gerund heeft een oppervlakte van circa één en een kwart hectare en levert op jaarbasis voldoende hop om zo’n 600.000 liter bier te brouwen.

Onder het genot van een biertje dat door ‘het Genietschap’ - een club van enthousiaste Rooise brouwers- is gebrouwen, waren zo’n honderd genodigde getuigen van de opening. Dat gebeurde met de overhandiging van het certificaat van voedselveiligheid door wethouder. Naast de officiële overhandiging van het certificaat was er wat ludieker de bekendmaking van de Hopkoningin en Hopman. Yolanda Vos viel de eer te beurt om als Boskantse Hopkoningin te worden gekroond met aan haar zijde Frans Habraken van het Genietschap als Hopman.

Hop heeft een grote traditie in de regio
Ondanks dat MeierijHop een nieuw en zowat het enige bedrijf in de regio is dat hop verbouwt, heeft de aanplant van Hop een rijke historie in onze regio. Hop geeft aan bier de kenmerkende bittere en aromatische smaak en zorgt voor de houdbaarheid. Vanaf de late Middeleeuwen raakte het brouwen van bier met hop in zwang. Dat duurde tot het midden van de achttiende eeuw toen er een kentering in het bierbrouwen kwam. Vooral in onze regio gedijde de hop goed, de leemhoudende zandgronden bleken een goede voedingsbodem te bieden voor de hopplanten. Schijndel was lange tijd zelfs het middelpunt van de hopteelt in onze regio. Omdat het ambachtelijke bierbrouwen uit de gratie verdween, stapten veel boeren over op de teelt van andere gewassen zoals aardappelen.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

Wethouder Goijaarts (r) overhandigt Frank Vos het certificaat
Hopman Frans Habraken en Hopkoning Yolanda Vos
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De hopbellen zijn bijna rijp
Afbeelding