De foto van de maand mei. Foto: Eric van de Ven
De foto van de maand mei. Foto: Eric van de Ven

Foto van de maand mei

Roois nieuws

Sint-Oedenrode - Het thema van de maand bij FotoclubRooi was nogmaals “landschap”. Er waren dan ook diverse soorten landschap te zien op de clubavond van 30 mei in café Dommelzicht, waar de club maandelijks bijeen komt.

Een heel bijzonder landschap is dat van Eric van de Ven, zoal te zien op bijgaande foto. Het is een foto van een landschap waarmee van alles is gebeurd: verfrommeld, beschilderd en zelfs gedeeltelijk verbrand. De foto is ook niet plat, maar hangt als een ruimtelijk object aan de muur. De vorm wordt in stand gehouden door een laagje kunsthars. Het glanzende oppervlak zou je kunnen interpreteren als schoonheid, maar dat is slechts oppervlakkig.

Het idee van de maker is dat een prachtig landschap (geschoten bij het Oude Meer in Son) naar de knoppen gaat vanwege de klimaatverandering. De rode verf zou kunnen duiden op hitte, of zure regen, in ieder geval is het een signaalkleur. Er is iets niet in orde. De verbrande stukken hebben betrekking op droogte en bosbranden. In het midden is een vorm ontstaan die lijkt op een vraagteken. Hoe moet het verder? Of is het een sikkel? Wordt alles gekortwiekt? Het in elkaar gefrommelde spreekt voor zich, het landschap zit in de verdrukking. Een aanklacht dus tegen de milieuvervuiling.

Wilt u meer werk zien van FotoclubRooi? Op zaterdag 17 juni tijdens Rooi Verbeeldt exposeren we in de Martinuskerk. U bent uiteraard van harte welkom.