Ingrid van Kasteren, Ludo Gerits en Jan van der Heijden, respectievelijk 50, 25 en 60 jaar lid van NJA
Ingrid van Kasteren, Ludo Gerits en Jan van der Heijden, respectievelijk 50, 25 en 60 jaar lid van NJA Foto: Hans van den Wijngaard

Zilver, goud en diamant bij Sylvesterconcert NJA

Roois nieuws

Sint-Oedenrode – Het was alweer drie jaar geleden dat het Rooise fanfareorkest Nos Jungit Apollo voor het laatst een Sylvesterconcert hield. Dit jaar kon en mocht het weer. Het concert stond in het teken van Latijns Amerikaanse klanken en het jubileum van drie leden: Ludo Gerits (25 jaar), Ingrid van Kasteren (50 jaar) en Jan van der Heijden (60 jaar).

Er was veel veranderd in vergelijking met drie jaar geleden. Sommige dingen tijdelijk, andere dingen zijn blijvend. Zo was na meer dan vijfentwintig jaar Ingrid Gevers niet meer de ladyspeaker. Jolijn van Rooij nam woensdagavond in ieder geval voor één keer haar taak over, maar haar kwaliteiten sluiten niet uit dat ze het vaker zal doen. Daarnaast nam Thom Roosen de honneurs als dirigent waar van Rens van Leeuwen, maar dat is tijdelijk.

Het Sylvesterconcert zelf stond in het teken van Spaanse en Latijns-Amerikaanse klanken. Het openingswerk ‘Amparito Roca’ werd in 1925 door Jaime Texidor gecomponeerd en ontbreekt nooit bij optredens van Spaanse fanfareorkesten. Daarna speelde het orkest van NJA ‘Danzon no.2’. Danzon is een Cubaanse dans, die in Latijns-Amerika net zo populair is als bij ons de wals. Als derde volgde ‘En Aranjuaz con tu amor’: In Aranjuez met je geliefde, Arunjuez is een plaats ten zuiden van Madrid waar de componist die het werk schreef, graag verbleef. Het laatste nummer voor de pauze was Salamanca, een bolero. De bolero is een Spaanse dans uit de achttiende eeuw.

Na de pauze was het tijd om de drie jubilarissen in het zonnetje te zetten. Ludo Gerits is al sinds zijn zevende, nu vijfentwintig jaar geleden, lid van NJA en speelt trombone. Ludo is NJA altijd zeer trouw geweest. Ook tijdens zijn studie in Driebergen, kwam hij elke woensdagavond naar Rooi voor de repetities van zijn orkest. Naast NJA mogen ook het projectorkest Orkest Zuid en het  Symfonieorkest Eindhoven regelmatig gebruik maken van de muzikale kwaliteiten van Ludo.

Ingrid van Kasteren is al vijftig jaar lid van NJA. Ingrid begon haar muzikale loopbaan op de bazuin, dat is een trompet met één ventiel. Daarna stapte ze over op de bugel een instrument waarin ze veel harder moest blazen om volledig en zuiver te spelen. Daarnaast heeft Ingrid ook veel jonge Rooienaren blokfluit- en bugelles gegeven.

Voor Jan van der Heijden was het al zestig jaar geleden dat hij zich voor het eerst bij NJA meldde. Jan begon op de piston en cornet, maar stapte later over naar de trompet. De trompet en Jan horen bij elkaar. Tijdens de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog speelt Jan trouw de trompet. Daarnaast is Jan ook instrumentenmaker, als een instrument defect is, weten de leden van NJA in Jan altijd een gewaardeerde instrumentenmaker te vinden.

Na de pauze speelde NJA nog vier stukken. ‘Libertango’ van de Argentijnse componist Astor Piazolla, gevolgd door Beguine for Band van Glenn Osser. De beguine is afkomstig van het Caribische Eiland Martinique en is een combinatie van Polka met New Orleans Jazz. Het wereldberoemde nummer ‘Besame Mucho’ (kus me vaak) werd in 1941 door Consuela Velazques geschreven en doet het éénentachtig jaar later nog steeds goed. Niet alleen bij het Sylvesterconcert van NJA maar over de hele wereld. Tot slot speelde het fanfareorkest drie nummers uit de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen bij NJA de Big Band muziek op het programma stond. Het publiek hoorde ‘Spanish Flea’, ‘Tijana Taxi’ en ‘Magic Trumpet. Traditiegetrouw werd als allerlaatste de Radetsky mars gespeeld.

Afbeelding
Dirigent Thom Roosen
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Jan van der Heijden (60 jaar)
Ingrid van Kasteren (50 jaar)
Afbeelding
Ludo Gerits (25 jaar)
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Ingrid Gevers, (links) was meer dan 25 jaar ladyspeaker
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding