De machine is weer als nieuw zoals in 1935
De machine is weer als nieuw zoals in 1935 Foto: Hans van den Wijngaard

Hoeve Strobol staat onder stoom

Roois nieuws

Sint-Oedenrode – De stoommachine van Hoeve Strobol draait. Na vijf jaar en bijna zesduizend uren werk is het zover. Afgelopen weken kon de machine langzaam worden opgestookt en gaan draaien. Een moment waar de vrijwilligers de afgelopen jaren vol enthousiasme naar toe hebben gewerkt. Voor het publiek is de stoommachine vanaf het weekend van Hemelvaart op 27, 28 en 29 mei in volle glorie te zien.

Het is in het begin elke keer weer spannend. Om de ketel op de gewenste werkdruk van elf bar te brengen, moet Bert Verbakel al een volle dag van te voren het vuur opstoken. Dat heeft zijn tijd nodig omdat het koude ijzer van de ketel, de zuigers en de cilinders langzaam op moet warmen. Gaat het opstoken en later ook het afkoelen te snel, dan gaat alles kapot.

Een verwarming is niet nodig in de nieuwe machinehal van Hoeve Strobol. De ketel met zo’n 3500 liter water van 180°C is de ideale verwarming. “Water van 180°C, dat kan toch niet. Water kookt toch bij 100°C?”. Bert Verbakel legt het uit: “inderdaad bij normale luchtdruk kookt water inderdaad bij 100°C, maar bij een druk van 11 bar, ligt het kookpunt van water veel hoger”.

Wilt u de stoommachine met eigen ogen zien draaien, maar ook de stoom horen sissen, de warmte voelen en de geur van verdampte smeerolie ruiken? Kom dan op vrijdag 27, zaterdag 28 of zondag 29 mei naar Hoeve Strobol. Niet alleen voor de stoommachine, maar ook voor andere oude ambachten zoals brood bakken, weven, smeden en het museum. De entree bedraagt 7,50 euro per persoon. Kinderen van 5 tot 12 jaar betalen 5,00 euro en de allerjongsten hebben gratis toegang. In de entreeprijs is één consumptie per persoon inbegrepen. Op vrijdag en zaterdag is er ook live muziek van Ome Jan uit Schijndel en Dommelvolk uit Sint-Oedenrode.

Op tijd hout bij vullen is nodig om de ketel op druk te houden
Afbeelding