Mark en Mari bij één van de bussen.
Mark en Mari bij één van de bussen. Foto: BAS ULEHAKE

Leenderts, een glasheldere kijk op glasgebied

Roois nieuws Op de koffie bij...

Sint-Oedenrode - Deze keer spring ik op de fiets naar Olland waar ik afgesproken heb met Mark Leenderts bij zijn glaszettersbedrijf. Sinds een jaar staat hij zelf aan het roer en draait zijn vader Mari nog actief mee. Beiden zijn druk in de weer in de werkplaats die vol staat met allerlei soorten glas en gereedschappen. Of het nu om enkelglas, dubbelglas of veiligheidsglas gaat, zo te zien kunnen ze het hier wel leveren.

Door: Caroline van der Linden

“Een ogenblikje”, zegt Mark, als hij meteen komt aangelopen, “dan leg ik nog even samen met m’n vader een glasplaat op de werkbank en dan kom ik eraan.” De bedrijvigheid spat ervan af, mooi om te zien. Het bedrijf bestaat inmiddels dan ook alweer zo’n 35 jaar en menigeen weet het gemakkelijk te vinden als er iets met glas dient te gebeuren. “We hebben meer werk, dan personeel”, zegt Mark lachend. Een glasheldere kijk op glasgebied heeft het bedrijf in die jaren dan ook zeker verworven. Je bent er op het goede adres voor alle soorten glasreparaties. Maar ook voor glasrenovatie, nieuwbouw en interieurbeglazing, nieuwe ramen en zelfs deuren en kozijnen kun je er terecht. “We richten ons vooral op particulieren en de kleine zakelijke markt”, vertelt Mark.

Hij heeft zelf ondertussen al zo’n 12 jaar ervaring in de branche. “Ik vind het leuk om onderweg te zijn en met de klant in contact te staan. Glas inmeten, planningen maken, klanten adviseren over duurzame oplossingen, dat is waar ik het liefst mee bezig ben”, vertelt hij. Zijn vader Mari zette het bedrijf in 1985 op. Inmiddels werken ze met een klein team wat goed op elkaar is afgestemd en pas tevreden is, als de klant tevreden is. “Iedere opdracht, iedere situatie is weer uniek, elke keer kijken we opnieuw hoe we het idee van de klant creatief en technisch kunnen realiseren”, vertelt Mark enthousiast.

“Vaak is het snel duidelijk hoe we het aan moeten pakken, maar zo af en toe komt er weleens een behoorlijk uitdagende opdracht voorbij”, vertelt hij. “Zoals bijvoorbeeld een glazen orangerie op de 28ste verdieping of glazen liftschachten op grote hoogte. Dan denken we weleens, we weten niet hoe dit ooit moet gaan lukken. Maar goed, je begint eraan en hoe verder je opbouwt en bedenkt hoe het zou moeten kunnen, lukt het dan toch. Als het dan uiteindelijk succesvol is afrond, geeft dat veel voldoening.” Je moet dan natuurlijk geen hoogtevrees hebben, maar daar hebben ze gelukkig bij team Leenderts ook geen last van.

“Wanneer we dubbelglas nodig hebben, bestellen we dit altijd op maat”, vertelt Mark verder. “Het enkel glas snijden we zelf in de werkplaats. Om het te kunnen vervoeren hebben we rekken aan de zijkant van onze wagens, alleen de hele grote glasplaten laten we leveren op locatie.

Glas heeft veel verschillende toepassingsmogelijkheden”, legt Mark verder uit. “Uiteraard het bepalende effect voor de uitstraling van je interieur, maar ook voor het verlagen van je energieverbruik. We merken nu met de huidige gasprijzen dat isoleren een hot item is en dat mensen steeds meer hun bestaande glas vervangen door beter isolerend glas. Dit speelt al jaren, maar de laatste tijd zien we hierin een flinke stijging. Voor het overgrote deel zijn we dan ook bezig in de kleinschalige renovatie en dat doen we met onze mensen met veel plezier. Ik hoop dan ook het bedrijf nog lang voort te kunnen zetten en samen te kunnen werken met mijn vader, met net zoveel plezier als we altijd gedaan hebben, zodat we nog veel mooie projecten kunnen maken.” Contact opnemen kan via info@glaszettersbedrijfleenderts.nl of 06-12721048.