Dommelrode zag veel edelen voorbij komen

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - Op de plaats waar nu de wijk Dommelrode ligt stonden ooit eens drie slotjes. Emmaus, Henkenshage en Dommelrode. De straatnamen in de wijk verraden nu nog dat hier ooit adelijke lieden verbleven. De Schout van Peelland woonde er, maar ook de voormalige gouverneur van Suriname bracht zijn oude dag door op Dommelrode.

Van de drie slotjes die ooit op Dommelrode stonden bestaan alleen Henkenshage en Dommelrode nog. Het slotje Emmaus is verdwenen, maar op de plaats in de Emmausstraat waar het stond, staat nu nog een huis met deze naam. Volgens de overlevering stamt de naam Emmaus uit de zestiende eeuw. Toen kreeg het kasteeltje dat tot die tijd bekend stond als 'het Hoghe Huis' de naam Emmaus. Halverwege de achttiende eeuw liet pastoor Aarts het vervallen slotje afbreken en bouwde op die plaats een pastorie. Die heeft er tot 1932 gestaan en werd toen op haar beurt vervangen door het huidige pand dat nog steeds de naam Emmaus heeft.

De Bocht
Het huidige gemeentehuis is van oudsher een bestuurscentrum. Jonker Marcus van Gerwen woonde al op het kasteel 'de Boect' of 'de Bocht'. Die naam kwam van de, vlak bij het slot gelegen, bocht in de Dommel. Van Gerwen was de laatste katholieke schout van Peelland. Zijn opvolger was de protestantse Cornelis Prounick van Deventer, die fel anti-katholiek was. Of Van Deventer ook op de Bocht woonde is niet bekend.

Kasteel 'De Bocht' kwam in handen van Graaf Maurits Lodewijk IV, een bastaard van de Oranjes. Maurits Lodewijk gaf het slot in 1804 de naam Dommelrode. Maar vijftien jaar later kwamen de zusters Augustinessen naar wat dan Dommelrode heette en huisvestten hun kloosterorde daar. Vanaf dan tot 1954 staat het slot bekend onder de naam Mariëndael, vernoemd naar het klooster in het Belgische Diest. Daar werden de nonnen door Franse troepen verdreven en vonden in Sint-Oedenrode hun toevlucht.

In 1954 kocht de gemeente Sint-Oedenrode het slot Mariëndael. De nonnen hadden toen het klooster verlaten. Na verbouwing werd het kasteel in 1963 in gebruik genomen als gemeentehuis. Het kreeg toen weer de naam Dommelrode.

Henkenshage
Het bekendste van de drie slotjes is zeker Henkenshage. Net als de andere slotje op Dommelrode, was Henkenshage van oorsprong niet meer dan een versterkt herenhuis. In tegenstelling tot de grote kastelen zoals slot Loevestein en het Muiderslot had Henkenshage nooit militaire betekenis. Het oudste deel van Henkenshage, dat toen overigens nog het 'Huis Strijpe' of 'Streepen' heette is al in de veertiende eeuw gebouwd. Pas in 1850 kreeg het kasteel bij een verbouwing ook kasteelachtige trekjes. De stallen, de bovenverdieping en de torens stammen uit deze tijd. De tuinen rond het kasteel zijn in het begin van de twintigste eeuw aangelegd. In 1940 kocht de gemeente het kasteel. Tijdens de oorlog was het distributiekantoor er gevestigd en na de bevrijding in september 1944 was Henkenshage zelfs korte tijd hoofdkwartier van 101 Airborne-divisie. Na de oorlog stond het kasteel tot 1962 leeg. Van '62 tot '76 was het bibliotheek en daarna was het tot 1997 een dependance van het gemeentehuis. Tegenwoordig wordt het kasteel gebruikt voor feesten en partijen.


Kijk hier naar de film>>>>>