Drie buurten, één buurtvereniging

Roois nieuws
Voor buitenstaanders zijn Vernhout, Schoor en Sloef drie Rooise buurtschappen. Toch hebben deze drie buurtschappen al vijfentwintig jaar één buurtvereniging. Een vooruitziende blik in het licht van de gemeentelijke fusies en samenwerkingen die momenteel spelen of gewoon praktisch? Voor de eerste Mooi in de Buurt van het nieuwe seizoen gaan we op bezoek bij buurtvereniging 'de Driesprong', die de drie buurtschappen aan de Hoogstraat verbindt.

Peter van Acht was samen met zijn broer Toon en Albert Hulsen initiatiefnemer voor de buurtvereniging. “Het was in 'de Beurs' op de boerengezinsdag in 1988 dat Peter naar me toe kwam”, vertelt Albert Hulsen. “Hij vroeg me of het geen goed idee was om een buurtvereniging op te richten. Ik dacht daar even over na en stemde met het plan in. Iedereen ging in zijn eigen buurtschap de boer op om leden te werven. Op 6 januari 1989 hadden we onze eerste vergadering en zag de buurtvereniging het levenslicht”.

“Over de naam hebben we gestemd”, zo vervolgt Hulsen. “Al zeker sinds de oorlog hadden we hier een voetbalclub in de buurt. Die heette de Kieviten, sommige vonden dat een gepaste naam, maar uiteindelijk kwamen we op de Driesprong uit. Die naam is bedacht door de zussen Van de Ven. We hebben hier in de buurt geen kruispunten, alleen maar driesprongen, dus eigenlijk lag die naam wel voor de hand. Bij stemming werd de naam gekozen, want volgens de meeste mensen hoorde de naam de Kieviten toch echt bij de voetbalclub.

“De buurtvereniging heeft 68 huishoudens als lid”, zegt Jolanda Hellings. Zij is bestuurslid van de Driesprong. “Dit jaar bestaan we vijfentwintig jaar en dat hebben we stilletjes gevierd. Het eten bij het jaarlijkse buurtfeest was net wat lekkerder dan anders, maar een uitgebreid programma zoals in Rijsingen, nee dat hoeft voor ons niet”. Annie van Acht vult haar aan: “In Rijsingen halen ze met oud papier veel geld op, dat oud papier wordt door veel mensen uit Sint-Oedenrode gebracht, maar wij doen hier alles op ons eigen en houden het daarom ook wat bescheidener”.

Horen de buurtschappen van de Driesprong nou bij Nijnsel of bij Boskant? Dat is een veel gestelde vraag. Wie over de Hoogstraat rijdt komt van Nijnsel in Boskant of andersom, maar waar de grens ligt weet eigenlijk niemand. “Daar wordt veel over gesproken”, zegt Bert van den Oever, “maar wij zijn hier gewoon Rooi. Geen Son, geen Boskant of Nijnsel, maar gewoon Rooi. Maar er zijn wel twee gezinnen uit Son lid van de Driesprong”. Alleen achter op Vernhout zijn ze meer op Boskant georiënteerd, maar hier gaan de kinderen eigenlijk zonder uitzondering naar de Dommelrodeschool in Sint-Oedenrode”, zeggen Harrie van de Ven en Karin van de Spijker.

De Hoogstraat verbindt de drie buurtschappen Vernhout, Schoor en Sloef. Maar de Hoogstraat was vroeger ook onderdeel van de kortste en vooral snelste verbinding tussen Veghel in het noorden en Eindhoven west en Best in het zuiden. Om de dagelijkse file bij de brug in Son te ontwijken gebruikten veel spitsrijders de Hoogstraat als sluiproute van en naar hun werk. “In die tijd kwamen er dagelijks tot wel 5200 auto's over de Hoogstraat. Dat leverde veel hinder en gevaar op”, zegt Albert Hulsen. “Toen de gemeente achter in de straat een piramide maakte, werd de overlast tijdens de spits minder, maar de echte oplossing is toch wel de aanleg van de A50 en het knooppunt Ekkerswijer. Sinds dat die wegen klaar zijn, komt er hier in hoofdzaak nog plaatselijk verkeer”.

Net als overal in het buitengebied is de saamhorigheid ook in deze drie buurtschappen erg groot. Niet alleen onderling, maar ook binnen de gezinnen. “Er zijn hier in de buurt nog steeds veel gezinnen met inwonende ouders. Vroeger was dat heel normaal en als je goed naar de plannen van de regering luistert, merkt dat het weer gaat komen. Sterker nog ik hoop dat mijn kinderen straks ook voor mij kunnen zorgen, zoals wij dat nu voor mijn moeder doen”, zegt Albert Hulsen ter afsluiting van het gesprek.




Kijk hier naar de film over buurtschap De Driesprong >>>>>>