De toekomst van uw energievoorziening is lokaal

Roois nieuws
Het is niet meer de vraag of de toekomst van de energievoorziening lokaal ligt maar veel meer hoe dat deze georganiseerd gaat worden. Het gebeurt namelijk al gewoon. De eerste nota-nul op de meter renovaties zijn al uitgevoerd. Woningen uit de jaren 50-60 -70-80 worden nu al opgeknapt op zo’n manier dat er na de verbouwing geen energie- verbruik meer overblijft. De elektra komt van de zon, wind en biomassa, de warmte uit de grond of zelfs uit de lucht. De woning zelf is heerlijk comfortabel geïsoleerd waardoor het verbruik drastisch is afgenomen. Het kan, het gebeurt al op dit moment.

Een gemiddeld huishouden betaalt in Nederland maar liefst € 2100,-- per jaar aan haar energieverbruik. Hiervan gaat ongeveer € 300,-- naar het netwerk en algemene kosten, € 1100,-- gaat op aan gas om de woning te verwarmen en € 800,-- voor elektriciteit. Een groot deel van uw rekening is dus variabel afhankelijk van uw verbruik en deze kosten stijgen met name door de verhoging van de belastingen ieder jaar. Geld dat u ieder jaar weer kwijt bent, gemiddeld meer dan een netto modaal maandsalaris per jaar. En toch staan we daar nauwelijks bij stil of verandert dit langzaam?

Gas uit Groningen of uit Rusland zal de komende jaren steeds meer een issue worden. Het wordt schaars en dus zal het wel duurder worden. Als we niets doen stijgt onze energierekening dan even hard mee en dat terwijl we door het isoleren van onze woningen al snel heel veel geld per jaar kunnen besparen en de restwarmte via elektrische weg kunnen opwekken. Isolatie van de gevel, dak en vloer is vaak binnen 5-7 jaar terugverdiend. Dit is ook de reden dat steeds meer mensen aan de slag gaan.

Via zonnepanelen op je eigen dak, of op een andermans dak kan inmiddels zeer rendabel stroom opgewekt worden en door gezamenlijk te investeren in lokale collectieve productie uit bijvoorbeeld biomassa (ons eigen GFT afval bijvoorbeeld) kan al snel voorzien worden in een belangrijk deel van de eigen behoefte. Het aantal daken met zonnepanelen is het afgelopen jaar weer verdubbeld. Ook in Sint Oedenrode worden ze meer regel dan uitzondering.

Maar waar begin je dan? Welk aanbod kan je vertrouwen? Wie doet er nog meer mee? Wat kan je allemaal zelf, wat moet je samen doen? Allemaal vragen waarmee steeds meer mensen worstelen. Daarom zijn er in de afgelopen jaren dan ook in Nederland meer dan 400 lokale energie initiatieven opgestart. Coöperatieve lokale en duurzame energie realiseren dat is hun doel. Ook in Sint Oedenrode is een initiatiefgroep opgestart die wil zien of we ook hier lokaal de krachten kunnen bundelen. Houd deze krant in de gaten, de komende weken vindt u hier meer informatie over de informatieavond die gehouden zal worden in de maand juni a.s. Vragen kunt u stellen via: Martijn@setnl.nl