Bekijk Rooi van boven in het donker

Roois nieuws
Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Jaarlijks worden miljoenen euro’s verspild door inefficiënte verlichting. Slecht afgeschermde lichtbronnen veroorzaken veel strooilicht dat niet op wegen of straten valt. Andere belangrijke bronnen van lichthinder zijn glastuinbouw, sportveldverlichting, terreinverlichting, sierverlichting en reclameverlichting.

Niet alleen mensen hebben last van teveel licht. Ook voor dieren en planten is het belangrijk dat de nachten duister blijven. Duisternis is net als stilte en ruimte een van de oerkwaliteiten van het landschap. Een overdaad aan licht verstoort het bioritme van allerlei organismen en kan een heel ecosysteem ontwrichten. Om de schoonheid van de nacht te benadrukken en aandacht te vragen voor de gevolgen van lichthinder, organiseren de Natuur- en Milieufederaties jaarlijks de Nacht van de Nacht. Dit jaar vindt de Nacht van de Nacht plaats op zaterdag 26 oktober 2013. In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober gaat de klok een uur terug en kunnen we extra lang genieten van een donkere nacht.

Hoe licht (of donker) het is in en om Sint-Oedenrode kun je vanaf de Knoptoren heel mooi bekijken. Tussen 21:00 en 23:00 bent u van harte welkom om een kijkje te komen nemen. Verder kunt u (met een beetje geluk) allerlei soorten nachtvlinders bekijken, mogelijk zien we nog wat vleermuizen of een uil. Voor het laatste nieuws over deze activiteit zie www.ivnrooi.nl .