Iedereen wil Centrumplan, maar niet de consequenties

Roois nieuws
De voorbereidingscommissie heeft afgelopen week weer eens een bekend stukje opportunisme laten zien. In de gemeenteraad hebben ze de kaders vastgesteld, het college heeft ze laten uitwerken in het bestemmingsplan, en als iemand in het openbaar piept roepen sommige fracties om het hardst of er een uitzondering kan worden gemaakt. Bij het bestemmingsplan Centrum, donderdagavond, was het al niet anders.

Het vastleggen van een beperkt winkelconcentratiegebied (wcg) door de gemeenteraad, waarbinnen nieuwe winkels zich mogen vestigen, heeft al eerder voor discussie in die zelfde gemeenteraad gezorgd. De Hertog Hendrikstraat viel daarbuiten, tot ongenoegen van ondernemers die daar in de toekomst geen andere winkel mochten (laten) vestigen, wat ook waardevermindering van hun pand betekende. De meerderheid van de gemeenteraad was daar gevoelig voor en hup, de zuidgrens was gepasseerd.

Dit keer stond met name om de oostgrens onder druk, omdat de Albert Heijn al jaren uit zijn jasje is gegroeid en een oogje heeft op het perceel van De Leijer aan de Borchmolendijk. Ger Koopman van AH schetste de commissie waarom: behalve uitbreidingsmogelijkheden biedt dat perceel ook geen overlast met parkeren of bevoorraden. Er is echter één probleem: dat ligt buiten het wcg dus dat zit op slot. Beide partijen broeden nu op een andere oplossing maar welke dat zou zijn bleef nog onder de pet.
Al leverde AH de meeste gespreksstof op, er waren meer ondernemers in het geweer gekomen. J. van de Warenburg van het gelijknamige autobedrijf aan de Boskantseweg zou door het nieuwe bestemmingsplan gedupeerd worden en niet voor het eerst: hij somde een lange lijst op met ellende die hij door toedoen van de gemeente op zijn nek zou hebben gekregen, vanaf 2004, met als een van de consequenties het ontslag van vier man personeel. Hij had zijn kinderen met klem geadviseerd om een bedrijf te voeren met zo weinig mogelijk overheidsbemoeienis. De commissieleden toonden zich hierdoor geraakt, maar wisten er ook geen raad mee. “Wat is waar, en wat niet?” verwoordde VVD-er Freek Glorius hun machteloosheid.

De westgrens van het centrum kwam verder onder druk door de Boerenbond, eveneens aan de Boskantseweg. Hun advocaat dreigt met een forse planschadeclaim omdat de gemeente een “conserverend karakter” zou hebben voorgespiegeld voor bedrijven in categorie Detailhandel-D onder het huidige bestemmingsplan. Volgens het nieuwe plan zouden er echter geen mogelijkheden meer zijn voor vestiging van bijvoorbeeld een supermarkt.
Willem van der Pasch, het nieuwe CDA commissielid – niet raadslid, voerde voor zijn fractie voornamelijk het woord. Voorzitter Rien Verhagen (CDA) moest hem een keer terugfluiten en ook bij het college viel zijn inbreng niet altijd goed. Jeanne Hendriks: “Ik zal het even herhalen voor enkele nieuwelingen onder ons” “Die inbreng hadden we graag vóór de inspraak van uw fractie gehad en niet daarna.” ”Het lijkt me goed om uw woorden terug te luisteren, want het waren er nogal wat”. Cees van Rossum sprak over de “maidenspeech” van het commissielid. “Ik heb de indruk dat u van alles door elkaar haalt.” Een voorstel van Van der Pasch om aan tafel te gaan met Xander van Vessem, die een zienswijze had ingebracht tegen het centrumplan, pareerde hij met de mededeling dat hij Van Vessem daartoe had uitgenodigd, maar dat die dat niet nodig vond. Van der Pasch verzocht om de vergadering na afloop in beslotenheid voort te zetten. De commissieleden hadden daar geen bezwaar tegen.

Al met al waren er vijftien zienswijzen ingebracht tegen het Centrumplan, de Boerenbond was daarmee te laat. Het ziet er naar uit dat de gemeenteraad er op 26 september zijn handen vol aan heeft.