Natuurwandeling nabij inlaat “Beeksche Waterloop” te Breugel

Roois nieuws
Op woensdag 3 juli gaat de Heem-natuurgroep uit Sint-Oedenrode naar de inlaat van de Beeksche Waterloop. Het vertrek hier naar toe is om 19.00 uur vanaf de markt te Sint-Oedenrode. Vandaar gaan we carpoolen naar het Wilheminakanaal, want tussen Breugel en Lieshout is de inlaat.

Dit zijriviertje van de Dommel, Beeksche Waterloop, is ± 20 kilometer lang. Het is oorspronkelijk ontstaan op de Jekschotse heide, nu een landbouwontginningsgebied ten noorden van het Vressels bos, vandaar stoomde het naar buurtschap Koevering en verder naar het natuurgebied de Geelders. Daar vervolgt de waterloop het traject op de grens van Schijndel en Sint-Oedenrode. Ten noorden van Gemonde, bij de Genenberg mondt de Beeksche Waterloop in de Dommel.

In 1997 is de Beeksche Waterloop vanaf het Wilhelminakanaal, waar de inlaat is, tot aan de Geelders gegraven in het kader van de ruilverkaveling, om de nabij gelegen landbouwgronden te voorzien van water. Deze functie zorgt ook voor de wateraanvoer in de verschillende natuurgebieden. Bij Hofstad in Olland splitst deze, een deel mondt uit in de Dommel bij Olland het andere deel in de Dommel bij Genenberg.

Bij inlaat en omgeving is een interessant stukje natuur ontstaan met mooie plantengroei en de waterloop zit vol met diverse soorten vissen, die hoofdzakelijk vanuit de inlaat van het Wilhelminakanaal in de Beeksche Waterloop kunnen zwemmen. Hier willen we gaan scheppen om enkele vissoorten beter te bekijken.

Ga mee wandelen en genieten van de natuur in de directe omgeving van de inlaat. Iedereen is van harte welkom bij deze en andere activiteiten van de Heem-natuurgroep.