Afbeelding

Werken bij Defensie is werken aan vrede en veiligheid

Roois nieuws
Werken bij Defensie is werken aan vrede en veiligheid, overal ter wereld. Het is uitdagend werk en je komt nog eens ergens. Wij vroegen ons af hoe het is om als vrouw in deze typische mannenwereld te werken. We vroegen het aan Sabine, inwoonster van Rooi en in het dagelijks leven werkzaam als militair bij de luchtmacht.

Voor Sabine (41 jaar) uit Sint-Oedenrode was het al op vroege leeftijd zo klaar als klontje dat zij het leger in wilde. “Als ik vroeger foto’s van mijn vader zag als soldaat, zei ik: dat lijkt mij ook wel wat. Maar bij ons thuis hadden ze zoiets van: ga maar een echt vak leren. Na de middelbare school kwam ik dus in een heel ander beroep terecht”, vertelt de goedlachse Sabine. “In plaats van het stoere leven als militair heb ik van 18e tot 21e als kapster gewerkt. Ik kwam er al snel achter dat dát beroep eigenlijk niets voor mij was.” Schaterlachend voegt ze er aan toe: ”Ik ben er op gegeven moment dan ook maar mee gestopt en heb daarna nog een jaar bij Albert Heijn gewerkt. Het beeld van mij als militair bleef echter de hele tijd door mijn hoofd heen spoken.”

Eindelijk militair
Uiteindelijk hakte Sabine de spreekwoordelijke knoop door. “Ik vond dat ik het gewoon moest gaan proberen. Stel dat ik het niets zou vinden, dan zou ik hoogstens 2,5 jaar van mijn leven ‘weggooien’. Op mijn 22e heb ik gesolliciteerd bij Defensie.” Eigenlijk ging Sabine pas nadenken wat het betekende om militair te zijn nadat ze werd aangenomen. “Werken bij het leger, houdt natuurlijk ook in dat je soms wordt uitgezonden naar landen over de hele wereld waar het over het algemeen niet erg stabiel is. Daar had ik tot op dat moment nog niet bij stilgestaan. Best wel naïef”, voegt ze er met enig gevoel voor understatement aan toe. “Maar ik zou nu niets meer anders willen. Ik vind mijn baan ge-wél-dig! Zowel mijn gewone werkzaamheden op mijn standplaats als de missies in het buitenland.”

Zware selectie
Werken bij Defensie is natuurlijk wel wat anders dan een normale ‘9 tot 5’ baan. “Het is afwisselend en avontuurlijk maar lichamelijk en geestelijk soms zwaar”, vertelt de Rooise. Dat veel van haar collega’s man zijn, is voor Sabine echter geen issue. “Ongeveer 10% van het personeelsbestand bij Defensie is vrouw. De meesten kiezen voor een baan bij het leger omdat ze het leuk vinden. De selectie en de opleiding zijn redelijk zwaar. Je wordt natuurlijk niet zomaar aangenomen. Allereerst moet je natuurlijk gezond van lichaam zijn en in de bovenkamer, om het zo maar te noemen, moet ook alles goed op een rijtje zitten. Je krijgt allerlei testen en onderzoeken. Daarnaast moet je geen moeite met gezag hebben. Je moet sommige dingen gewoon doen in het leger.”

Opleiding
Sabine werd aangenomen bij de landmacht en kreeg haar basisopleiding dicht bij huis, in de kazerne in Oirschot. Na de basisopleiding ging ze op zoek naar een functie binnen de landmacht. Sabine: “Al vrij snel daarna ben ik overgestapt naar de luchtmacht. Daar hadden ze precies de baan die ik zocht. Defensie heeft het beleid dat je altijd voor een periode van 3 jaar tekent voor een functie. Dat betekent dat ik al op veel verschillende legerbasissen in Nederland heb gezeten.”

Duitsland
Momenteel is Sabine voor een paar jaar gestationeerd op een Duitse legerbasis. “De plaats waar ik nu werk is net te ver om dagelijks op en neer te reizen. Daarom woon ik door de week in Duitsland en in het weekend in Rooi. Op dit moment is het voor alle werknemers van Defensie best een onzekere tijd. Er zijn al een aantal forse reorganisaties geweest en het einde is nog niet in zicht. Maar ik ben positief en blijf zoeken naar nieuwe kansen en mogelijkheden.”

Op zee
Sabine heeft al diverse militaire missies naar ondere andere Bosnië, Albanië en Afghanistan meegemaakt. De laatste militaire missie waaraan Sabine heeft meegewerkt was met de marine in de Golf van Aden. Hier surveilleert Defensie voor de kust van Somalië met verschillende schepen voor de antipiraterijmissies van de NAVO en de Europese Unie. “Je komt jezelf op zo’n missie meerdere malen tegen. Je zit daar 24 uur per dag, 7 dagen in de week met dezelfde mensen opgescheept. De laatste uitzending zelfs letterlijk en figuurlijk, want toen zat ik op een schip. Ik vond het een hele gave ervaring, nooit gedacht dat ik dat zó leuk zou vinden.”

Fantastisch werk
Wat vinden je familie en vrienden ervan dat je naar gevaarlijke gebieden in de wereld gaat? Zijn ze niet bang? “Ja natuurlijk”, antwoordt Sabine. “Een vriendin van mij zegt dat het nooit went. Niet als ik wegga, maar ook niet als ik weer veilig terugkom. Echter, het is mijn beroep. Dit is wat ik graag wil. En zeg nou zelf: ik kom op allerlei plaatsen ter wereld om te werken en trainingen te volgen. En ja, soms zit ik in gebieden waar het gevaarlijk is. Nederland doet daar op humanitair gebied fantastisch werk en we helpen de lokale bevolking om weer iets op te bouwen. Daarnaast ontwikkel ik mezelf nog steeds als mens. Dat zijn de drie belangrijkste redenen waarom ik voor Defensie werk. Ik zou echt niets anders willen, nooit meer!”