Mari Oerlemans
Mari Oerlemans

"Schrijven doe je omdat je het leuk vindt"

Algemeen

Mari Oerlemans schrijft al zo´n vijftien jaar boeken. Schrijven heeft hij altijd al interessant gevonden. Nadat hij in 1995 stopte met werken en later een computercursus had gevolgd, kwam hij op het idee om verhalen te schrijven op de computer om ze vervolgens uit te geven als boeken. Binnenkort is zijn nieuwste boek klaar, maar of hij het uit gaat geven weet Mari nog niet.

Door: Bart van der Heijden

Hoe ben je op het idee gekomen om te gaan schrijven?
"Ik vond het vroeger in de klas al leuk om verhaaltjes te schrijven. Met dictees haalde ik ook altijd hoge cijfers. Maar nadat ik gestopt ben met werken, ben ik zo'n computercursus gaan volgen. Dat leek me wel handig. Die cursus vond ik echt heel erg leuk en leerzaam. Toen kwam ik ook op het idee om boeken te gaan schrijven."

Wat was je eerste boek en waar ging dat over?
"Mijn eerste boek ging over de steenfabriek. Op dat terrein zit nu de babydump. Over dat boek heb ik vier jaar gedaan. Ik heb er heel erg veel informatie over gezocht en wist er ook al veel van. Ik ben naast de steenfabriek geboren en ken veel mensen die er gewerkt hebben, waaronder mijn opa. In dat boek staan veel leuke anekdotes uit die tijd. Ik heb er veel van verkocht. Nog steeds krijg ik regelmatig vragen van mensen die het willen kopen, dus wellicht moet ik overwegen om een derde druk te laten maken."

Welke boeken heb je nog meer gemaakt?
"Ik heb in totaal vier boeken uitgegeven en ben nu bezig aan een nieuw boek. Mijn tweede boek ging over de ouderenzorg in Rooi. Het hele ontstaan van de zorg hier in het dorp heb ik met beeld en tekst uitgewerkt. Mijn derde boek gaat over de Gouden Leeuw door de jaren heen. Met dat pand is echt van alles gebeurd. Het vierde boek gaat over de reconstructie van de Dommel, maar dat is meer een fotoboek met kleine tekstuele toelichtingen. Ook heb ik nog een boek geschreven over de ziekte van mijn vrouw. Mijn vrouw leed aan kanker en dat heb ik zo goed mogelijk proberen te verwoorden op papier. Ik heb dat boek niet uitgegeven, maar meer als afleiding geschreven."

Waar gaat je nieuwste boek over?
"Dat boek gaat over fantasie en werkelijkheid. Daarin staan veel korte verhalen die waargebeurd of fictief zijn. Er staan bijvoorbeeld verhalen in over de oorlog die hier in de buurt ook daadwerkelijk gebeurd zijn, maar er staan ook grappige fantasieverhalen in. Er is niet echt een bepaalde lijn in het boek, alle verhalen staan door elkaar. Dan staat er weer een waargebeurd verhaal, dan weer een fantasieverhaal. Bij sommige verhalen heb ik zelf de plaatjes getekend, maar bij de meesten staat een mooie illustratie van internet."

Wordt het misschien toch uitgegeven?
"Dat weet ik nog niet. Dat hangt ervan af hoeveel vraag er naar is. Mijn vorige boeken heb ik vooral door sponsoren uit kunnen geven. Van schrijven word je niet rijk, schrijven doe je omdat je het leuk vindt. Ik zou het natuurlijk altijd leuk vinden om het uit te geven. Het is ook mooi om te zien dat er voor dat boek over de steenfabriek boek nu nog steeds zoveel belangstelling is."