Afbeelding

Kleuters op ontdekkingsreis naar museum

Roois nieuws
Op 17 april brengen weer de eerste twee groepen 1 en 2 van de scholen voor primair onderwijs een bezoek aan het Museum van Brabantse Mutsen en Poffers in de Paulusgasthuisjes. De komende weken gaan er van 3 scholen kleuters uit groep 1 en 2 aan het project ‘Overgisteren’ deelnemen. Voor de meeste kleuters is dit de eerste keer dat zij in een museum komen. En hoe leuk is dat!

Het project Overgisteren is op de deelnemende scholen ongeveer een week voor het museumbezoek op school van start gegaan met de vondst van een koffer. De koffer blijkt gevuld met spannende voorwerpen, zoals een vergrootglas, stoffen handschoentjes en een stuk kant. Uiteindelijk komen de kinderen erachter dat de koffer van een medewerker van het Museum van Brabantse Mutsen en Poffers is.

Vanaf 17 april brengen de klassen de koffer terug naar het museum. In het museum mogen de kleuters de museummedewerker bovendien helpen bij zijn of haar werk. In een activiteitencircuit gaan ze klusjes doen zoals sorteren van museumvoorwerpen, op klompjes lopen en het prikken van een stukje kant. Na het museumbezoek kan het project op school worden vervolgd met als eindproduct een museum in de klas over het erfgoed van (de familie van) de kleuters zelf. Het project biedt de leerkracht daarnaast veel aanknopingspunten om het onderwerp uit te breiden. Van archeologie in de zandbak tot lezen in het boek “Nijntje in het museum”.

Overgisteren geeft kleuters een beeld van het begrip ‘museum’ als een plek waar bijzondere voorwerpen bewaard worden. Het project wil kleuters laten kennismaken met het begrip ‘vroeger’, zoals ook uit de naam blijkt: ‘Overgisteren’ betekent in kleutertaal ‘alles dat voor gisteren is gebeurd’.
Hierbij wordt de link gelegd met bijzondere voorwerpen uit de familie van de kleuters zelf.

Het project heeft daarnaast een duidelijke doelstelling op het gebied van taalontwikkeling. De mysterieuze koffer en ieder voorwerp daarin vertelt immers een verhaal. Zo ook de bijzondere voorwerpen die de kleuters van thuis meenemen. Met Overgisteren leren de leerlingen communiceren over en aan de hand van (historische) voorwerpen en wordt hun woordenschat uitgebreid.

Overgisteren is in 2008 ontwikkeld door de afdeling erfgoededucatie van Erfgoed Brabant, in samenwerking met het Noordbrabants Museum en twee Bossche basisscholen.
De Sint Oedenrodese versie van het project is tot stand gekomen door medewerking van het Museum van Brabantse Mutsen en Poffers in de Sint Paulusgasthuisjes en de marktplaats voor cultuureducatie Curioso Sint Oedenrode. Het project is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de provincie Noord-Brabant. 8 basisscholen in de gemeente Sint-Oedenrode zullen de komende vijf jaar met hun kleutergroepen meedoen aan het project.