BHIC zet onderzoeksgegevens van Rooise Willie Damen-van de Mosselaer online

Roois nieuws Algemeen / Sint-Oedenrode
“Geschiedenisboeken gaan vaak over belangrijke mensen. Iets terugvinden van de gewone vrouw of man is veel moeilijker”. Dat was de drijfveer voor Willie Damen-van de Mosselaer, inwoonster van Sint-Oedenrode en vaste bezoekster van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in Den Bosch, om onderzoek te doen in de notaris- en schepenarchieven van Sint-Oedenrode. Het BHIC heeft haar samenvattingen (indexen) opgenomen in zijn database en online gezet op www.bhic.nl/notarisschepen . Dankzij het jarenlange onderzoek van Willie Damen zijn deze belangrijke historische bronnen nu voor iedereen gemakkelijk te doorzoeken. Ze bevatten gegevens over duizenden inwoners uit Sint-Oedenrode.

Testamenten, openbare verkopingen, boedelbeschrijvingen, verklaringen van goed gedrag en ga zo maar door. Al een paar jaar zijn deze rijke archiefbronnen gescand en raadpleegbaar op www.bhic.nl, de website van het BHIC. Maar het gaat om vele, vele pagina's vol informatie, opgetekend in oude handschriften. Onderzoek doen in deze bronnen is boeiend en leuk, maar tegelijkertijd lastig en tijdrovend. Willie Damen-van de Mosselaar heeft in de loop der tijd veel van de aktes gelezen en daarvan samenvattingen (indexen) gemaakt.

Toegankelijk
In 2004 begon zij zelf met een eenvoudige, maar praktische website. Hoewel deze geen aparte zoekmachine had, hebben hier toch veel mensen gebruik van kunnen maken.

Het BHIC heeft alle indexen die Willie heeft gemaakt nu ook geconverteerd naar de database van het archief. Dit heeft als voordeel dat iedereen er nu heel gemakkelijk in kan zoeken. Tevens is het mogelijk om vanaf de samenvattingen van de gevonden aktes rechtstreeks door te klikken naar de scans van de originelen. Het gaat om notarisarchieven en schepenprotocollen (medio 16e – begin 20e eeuw). Willie is tevreden dat het BHIC haar indexen heeft opgenomen in de database. Zo vindt zij nieuwe aansluitingen bij haar onderzoek, maar kan ze ook anderen op weg helpen bij hun onderzoek. Uiteraard is het BHIC Willie zeer erkentelijk dat zij haar gegevens via de website van het BHIC wil delen.

Notaris- en schepenakten
Deze zomer had het BHIC al indexen op zo’n 30.000 notaris- en schepenakten online gezet. Het zijn samenvattingen van een groeiend aantal akten van schepenen en notarissen uit het lokale werkgebied van het BHIC (grofweg het noordoosten van Brabant), uit de periode van de 16de eeuw tot en met de 19de eeuw. De samenvattingen zijn gemaakt door onderzoekers, zoals Willie Damen-van de Mosselaer, die hun bestanden ook aan het BHIC hebben gegeven.

Webbezoekers kunnen (gratis) notaris- en schepenakten doorzoeken viawww.bhic.nl/notarisschepen en scans opslaan. Informatie en een bronnenoverzicht vinden zij links boven in de hoek. Eventuele vragen of opmerkingen kunnen zij rechtstreeks bij de akte (via het envelopje rechtsboven in het scherm) aan het BHIC stellen.