Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: e8e042
Foto:

Nico van de Wetering genomineerd voor 'Zachte G'- prijs

  Regionieuws

Sint-Oedenrode - Nico van de Wetering is genomineerd voor de 'Zachte G'- prijs 2020. Het is een stimuleringsprijs voor enthousiaste liefhebbers van taal in Brabant. 

De prijs bestaat uit een geldbedrag van €1.000,- en is in het leven geroepen voor mensen met bijzondere prestaties op het gebied van de Brabantse streektaal. Dat kan een verrassende, spraakmakende activiteit zijn, maar ook een oeuvre dat blijft aanspreken. De winnende activiteit kan zowel modern als meer traditioneel zijn, maar valt vooral op door het authentieke karakter ervan: het zet taal neer als instrument van de Brabantse cultuur en identiteit. Als er veel liefhebbers bij betrokken zijn, is dat een pré.

De jury
De deskundige jury die de winnaar kiest, bestaat uit Gerlaine Jansen, docent Nederlands aan Gymnasium Beekvliet en schrijfster van het Bossche dialect, Tim van der Avoird, taalkundige en tot 2019 voorzitter van de Stichting Tilburgse Taol en Yoïn van Spijk, voorzitter van de dialectgroep Wollukse Praot en van Stichting Langstraats in woord en beeld. 

Eerdere winnaars
Eerdere winnaars waren, in 2018, Mientje Wever uit Boxmeer en Adri Hoppenbrouwers uit Rucphen vanwege de originaliteit van hun werk en de langdurige activiteiten waarmee zij hun Brabantse dialect op een bijzondere manier voor het voetlicht hebben gebracht. In 2015 wonnen Piet van Esch, Danker Jan Oreel en Henk Wittenberg vanwege, onder meer, de titels 'Wènne Klèts', 'Gin Gelul-Brabants voor beginners', 'Brabant-Daar brandt nog licht' en 'Grutvaojers Skrifje' en in 2013 won Petra Robben de prijs met het project 'De Taal van Tilburg'.

Prijsuitreiking
De winnaar wordt bekend gemaakt op 18 maart 2020 in Theater de Leest in Waalwijk tijdens een gezellige theatrale en muzikale bijeenkomst waar diverse culturele uitingen in de Brabantse taal in de schijnwerpers worden gezet.
 

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Gaat u naar de optocht in Papgat kijken?Reageren!