De klassieke caravan van het gezin. Door een technische kaartfout is de foto met het hele gezin mislukt! En maandag waren ze inmiddels gevlogen.
De klassieke caravan van het gezin. Door een technische kaartfout is de foto met het hele gezin mislukt! En maandag waren ze inmiddels gevlogen.

Campingtour: QR code en handkoffiemolen

Recreatie en Toerisme

Sint-Oedenrode - Weet u het nog, onze campingtour? Alle Rooise campings hadden we gehad, daarna alle B&B en toen lag alles stil vanwege corona. Hoewel code rood nog niet helemaal uit beeld is hebben we van de gelegenheid gebruik genaakt om het draaiboek van weleer uit de kast te halen. De leuke, niet zelden zelfs enthousiaste reacties van toen smaakten naar meer. Van de geïnterviewde campinggasten die nog voor vertrek naar huis een krantje konden scoren, maar ook voor het redactieteam na de soms serieuze, zware onderwerpen door het jaar heen. Onze bestemming deze keer: camping Den Goeiendonk.

“Wordt dit dan nooit saai?” vragen mensen ons wel eens bij onze campingtour en ook deze keer zit er weer ‘zo een’ tussen. De mannen van het redactieteam – wij dus – kijken elkaar aan. Voornamelijk seniorenstelletjes, iedereen overtreft elkaar in superlatieven over het groen en de rust, niemand klaagt over de agrarische luchtjes die wel eens bij sommige campings hangen, hooguit een keer over het vliegverkeer omdat Eindhoven Airport zo nodig haar aanvliegroute over het Rooise buitengebied moest kiezen. Logische vraag dus, maar ons antwoord is eenstemmig: nee. Integendeel. Juist tussen die – met permissie – grijze massa blijkt steeds hoe verrassend verschillend mensen kunnen zijn. Ook deze keer treffen we er weer ‘zo een’, of beter gezegd: vier.

Na een ‘nee’ van een man die volgens ons écht aan vakantie toe was – al stond het gezicht van zijn partner duidelijk op ‘ja’ – kiezen we voor een wat jonger gezelschap bij een kleine caravan, een stel plus twee meiden van een jongere generatie. Vier is wat veel voor een overzichtelijk interview, maar de meiden willen mee op de foto op voorwaarde dat ze verder ‘buiten schot’ blijven. Het stel, vijftigers, stellen zich voor als Peter en Simone Venus, uit Dordrecht. Peter zit in de volle zon bijna demonstratief te zwoegen met een ouderwetse handkoffiemolen en de techniek lijkt verder beperkt tot een vliegenverjaag-molentje. Dat is dan ook meteen iets waarmee het stel zich onderscheidt van de moderne doorsnee kampeerder met sleurhut. “Je ziet tegenwoordig op campings wel érg veel behoefte aan luxe. Maar dan kun je toch net zo goed thuis blijven zitten?” vraagt Peter retorisch. De camping zelf heeft overigens wél ingespeeld op de gemakken van de hedendaagse techniek. Zin in een ijsje bijvoorbeeld? Pak zelf maar uit de vrieskast en betaal met de QR code.

Het is hun eerste vakantie bij Den Goeiendonk, maar Brabant is echt hún vakantie’land’. “Naar het buitenland op vakantie? Dat doen we zelden” zegt Peter. Hij heeft een uitgesproken mening over een aantal zaken, en tijdsbesteding is daar één van. “Ik werk in Schiedam en ben 55, met mijn 57 wil ik stoppen, in ieder geval voor een tijdje. In Zuidholland hebben we het wel gezien. Misschien daarna nog een tijdje ander werk zoeken.” Hij lijkt zowaar serieus in te gaan op het wilde idee van onze Jeroen om kranten te gaan bezorgen. “Alleen jammer dat er ook in Brabant zo moeilijk aan een huis te komen is. Weten jullie niks?” Om dichter bij de natuur te zijn, hoeft hij overigens niet naar Brabant. “Hebben jullie bevers hier? Wij zitten vlak bij de Biesbosch en daar breek je je nek over die beesten.”

Na een foto met naast hun bezoek ook Abigail, hun ‘hond met handvat’, maken we nog een praatje met Anthon Bekkers, die samen met zijn vrouw Leonie de camping beheert. Het is hun vierde seizoen en, na een dip tijdens corona, is de camping steevast voor pakweg 80% bezet. Hij wil de camping graag verder verbeteren en verduurzamen maar vanwege formaliteiten gaat dat niet zo snel als hij zou willen. Hij wijst om zich heen. “Ze zeggen bijvoorbeeld: vergroenen. Maar groener dan dit kan ik het toch niet maken?” vraagt hij naar de bekende weg. “Het gaat allemaal per mail of op papier. Waarom zijn ze niet gewoon even zelf komen kijken?” verzucht hij. “Ik heb trouwens begrepen dat dat dit najaar wel een keer gebeuren. Om iemand in te werken.”