Jongeren mochten eens voelen hoe het is om gemeenteraadslid te zijn.
Jongeren mochten eens voelen hoe het is om gemeenteraadslid te zijn. Foto: Jos van Nunen 2023

Politieke jongerendag Elde College geslaagd

Politiek

Sint-Oedenrode / Meierijstad – De politieke jongerendag van het Elde College op woensdag 1 februari kan zonder meer geslaagd worden genoemd. In de raadzaal van het bestuurscentrum kregen én gaven jongeren een voorproefje van het deelnemen aan een gemeenteraadsvergadering, met alles dat daarbij komt kijken. Niet voor spek en bonen, maar met een budget van 750 euro, beschikbaar gesteld door de school. Thema dit jaar: Duurzaamheid.

Na een stoomcursus door gemeenteraadsleden en ambtenaren in de ochtend betraden vijf ‘fracties’ van twee leerlingen de raadzaal. De ideeën van groep een tot en met vijf waren achtereenvolgens Van zeecontainer tot tiny house, Samen halen we eruit wat er in zit, Greenwrite (minder papiergebruik), Witgoed (energiezuinige wasmachines voor minima) en Pluk de Plak (gezamenlijke moestuin).

Iedere fractie onderbouwde hun idee met een opsomming van de voordelen, welke contacten ze hadden geraadpleegd met sponsoren of leveranciers, en een financiële onderbouwing. De concurrerende fracties vuurden zoveel mogelijk kritische vragen op hun af, afijn, alles net zoals in het echt.
Vergeleken met politieke jongerendagen in eerdere jaren viel op, hoe politiek correct de fracties met elkaar omgingen – al werd het geen moment saai - en hoe gedisciplineerd hun publiek zich gedroeg. Af en toe werd er met hun achterban gesmoesd en krabbels uitgewisseld, maar alles binnen de regels en voorzitter Kwafo Acquaa Arhin had er een makkie aan.

Van de tien stemmen werden er zes uitgebracht op groep 2, die met Samen uithalen wat erin zit (beter scheiden plastic bij het schoolgebouw) het budget opstreek. De jury koos als beste groepsvoorzitter Jasmijn Hoogeboom en als beste debater Lou Seegers.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding