Presentatrice Lotte van der Heijden aan tafel met docent Bemelmans
Presentatrice Lotte van der Heijden aan tafel met docent Bemelmans Foto: Christa Thieme

SMEK te gast bij het Elde College

Onderwijs Onderwijs

Schijndel – Voor eerlijk koken moet je in de keuken van het Elde College zijn. Docent Marco Bemelmans vertelt met verve hoe hij zijn leerlingen enthousiast maakt voor Smullen Met Eerlijke Kost. “Veel Fairtrade-ingrediënten en liefst helemaal niets weggooien” is zijn devies. Terwijl hij geïnterviewd wordt door Lotte van der Heijden, staan zijn leerlingen achter het fornuis. Het programma wordt vanaf 8 augustus een week lang uitgezonden door Omroep Meierij, steeds na afloop van Rondom Schijndel.

Marco Bemelmans is trots op zijn leerlingen. “Het praktijkonderwijs van deze school levert vakmensen op, dat wordt lang niet genoeg gezien. Onze leerlingen koken met hart en ziel en bekwamen zich ook meer algemeen in het restaurantwerk. Ze vormen bovendien een trouwe categorie die niet voortdurend van de ene naar de andere werkgever holt.”

Regionale wedstrijden
“Meedoen aan kookwedstrijden prikkelt de creativiteit en vooral de wil om het goed te doen,” is de mening van Marco Bemelmans. Hij heeft daarvoor een regionale pool opgezet, waarin ook zijn eigen leerlingen hoge ogen gooien. Hij ziet de resultaten: “Het is een serieuze wedstrijd waar met een jury waarin onder meer tv-kok Mounir Toub de leerlingen medebeoordeelt. Dat is spannend, maar het zet ook aan tot goed presteren.”

Duurzaamheid
Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp voor de docent. “We hebben natuurlijk altijd Fairtrade producten in huis. Van wat we gebruiken gooien we zelden iets weg en we hergebruiken ingrediënten waar het mogelijk is. Gebruikte koffie krijgt bij ons een tweede leven. Alles wat overblijft als we groenten snijden gaat weer terug in de koelkast, daar maken we dan weer een soep van of zoiets. Op deze manier leren onze toekomstige koks zuinig te zijn.” Een bijkomend voordeel is dat de school dankzij deze werkwijze ook de Voedselbank van verse producten kan voorzien. “Onze leerlingen leren hier veel meer dan een lekker maaltje koken”.

SMEK staat voor Smullen Met Eerlijke Kost, een kookprogramma van Fairtrade Meierijstad waarin eerlijke producten en duurzaamheid voorop staan. Het programma volgt de seizoenen, in deze aflevering staat de zomer centraal. 

Afbeelding
Afbeelding