Kader Abdolah
Kader Abdolah

Dag van de Literatuur bij het Elde College

Onderwijs Onderwijs

Meierijstad - In de maand maart vindt de Dag van de Literatuur plaats. Het is het grootste literaire festival voor jongeren, dat meestal gehouden wordt in de Rotterdamse Doelen. Echter vanwege de coronapandemie trekken bekende Nederlandse schrijvers twee weken lang het land in om lokaal jongeren te enthousiasmeren voor literatuur en boeken. In dat kader werden ruim 55 leerlingen van 5 VWO bij het Elde College op vrijdagmiddag 26 maart aangenaam verrast door de komst van de auteurs Kader Abdolah, Alex Boogers en Ingmar Heytze. Geheel coronaveilig verzorgden zij die middag vanuit een klaslokaal bij het Elde College een literaire een ruim twee uur durende talkshow die online gevolgd werd door de leerlingen.

Alex Boogers vertelde over het milieu waarin hij opgroeide, over inspirator Bruce Lee en dat je je dromen nooit moet laten vervliegen omdat er iemand - wie dan ook - zegt dat je het niet zou kunnen. Ingmar Heytze benadrukte dat het schrijven van gedichten gepaard gaat met een aantal technieken en illustreerde dat aan de hand van zijn gedicht ‘Wasstraat’. Op basis van een ervaring die (bijna) iedereen kent ontstaat een gedicht waarin woorden zich met elkaar gaan bemoeien en het gedicht als in een roes ontstaat.

Kastelen van verhalen
Kader Abdolah maakte duidelijk dat er een groot verschil is tussen vertalen en vertellen. Hij is jaloers op de nobele massa vertellers van de duizend-en-één-nacht, zulke kastelen van verhalen zou hij zelf ook willen bouwen. Tussendoor was er ruimte voor vragen: zo weten we nu hoe dichters geld verdienen met gedichten, waar de grens ligt tussen een grappige dichter en een cabaretier en hoe het proces van schrijven naar publiceren verloopt. Het was een inspirerende middag, hopelijk snel weer!