Afbeelding
Foto:

Inspraaktraject kiosk mag opnieuw

Politiek

Sint-Oedenrode - De kiosk op de Rooise Markt gaat opnieuw de inspraak in. Beter gezegd: gaat alsnóg de inspraak in. De gemeenteraad maakte donderdagavond gehakt van de manier waarop het uitverkoren ontwerp was bepaald, maar ook van de motie die de fractie Gemeentebelang Meierijstad had ingediend om de kiosk te behouden. Applaus daarentegen klonk voor de initiatiefnemers van de petitie die door maar liefst 1650 Rooienaren werd ondertekend.

De vijf eerder geselecteerde ontwerpen gaan nu bekeken worden door de Rooise bevolking, op welke manier wordt nog bepaald. Volgens portefeuillehouder Jan van Burgsteden moet de definitieve keuze in ieder geval vallen binnen de indertijd bepaalde randvoorwaarden. Ook behoud van de huidige kiosk zal worden toegevoegd. Die voldoet echter niet aan alle randvoorwaarden, zoals toegankelijkheid. “Maar als een meerderheid van de bevolking dat geen probleem zou vinden, laten we die randvoorwaarde vallen” antwoordde Van Burgsteden op vragen uit de gemeenteraad. Hij verklaarde het boetekleed aan te trekken voor de beslissing die indertijd was genomen door zijn voorganger Harrie van Rooijen.

Het commentaar op de motie van Gemeentebelang was niet mals. Ruud Merks (SP): “Schijnheilig. Zoals de wind waait, zo waait mijn rokje”. Meerdere fracties vielen over de bewering van fractievoorzitter Peter Verkuijlen dat de meeste Rooienaren de kiosk zouden wilden handhaven, en dat het respectloos zou zijn naar de Rooienaren die zich hadden ingespannen om een nieuwe kiosk te ontwerpen, en de commissieleden die daaraan hadden meegewerkt. Het was bovendien al veel eerder bekend dat de kiosk het meest omstreden onderdeel was van de herinrichting van de Markt. Een aantal Rooienaren wilden hem handhaven, anderen laten herontwerpen en er waren ook legio voorstanders om hem gewoon weg te halen om bijvoorbeeld meer ruimte te bieden aan andere activiteiten. Kortom: als je hem handhaaft, doe je nog steeds geen recht aan burgerparticipatie. Behalve de initiatiefnemers van de petitie kreeg ook de fractie Hart complimenten, voor hun visie op de hele gang van zaken. Zelfs van Peter Verkuijlen van Gemeentebelang, die na een schorsing zijn motie introk.