Logo mooirooi.nl
Eus Witlox   | Fotonummer: d9c54b
Eus Witlox (Foto: Jos van Nunen)

Team Meierijstad opgesplitst, Witlox opgestapt

  Politiek

Sint-Oedenrode – Team Meierijstad is uiteengevallen in fracties van 5 en 6 raadsleden. Wethouder Eus Witlox is opgestapt. Dit heeft de fractie dinsdagavond laat in een persbericht laten weten.

Het "verstandhuwelijk" tussen een aantal lokale partijen, in een tijd dat de 'lokalen' ook landelijk sterk in opmars waren, bleek electoraal een gouden greep: ze wisten 11 van de 35 raadszetels binnen te halen, werden daarmee de grootste politieke fractie en kwamen als bijna vanzelfsprekend in de coalitie. Het CDA, met 9 zetels de op de tweede plaats, staat nu bovenaan.

Het was een publiek geheim dat het al lang niet boterde binnen Team Meierijstad. De inzet van een externe coach, om de neuzen dezelfde kant op te krijgen, had niet het gewenste resultaat.

"Doordat het vormen van één goed draaiende partij niet is gelukt, heeft initiator en mede-oprichter van TEAM, Eus Witlox, besloten dat hij niet verder wil in zijn rol van partijleider en wethouder. Zijn partij bedankt hem voor zijn grote inzet voor Team Meierijstad in de afgelopen jaren en respecteert dit besluit" aldus partijvoorzitter Jeanne Hendriks. "De twee fracties binnen TEAM willen graag dat  Eric van den Bogaard, namens hen, aanblijft als wethouder. De coalitiepartners CDA, VVD en PvdA zijn vanavond via hun fractievoorzitter geïnformeerd. De coalitie gaat in gesprek over het vervolg."

De 11 leden gaan verder in de volgende twee fracties:

  1. Ülkü Ögüt/Miranda Kerkhof-Ulehake, Arie Smetsers, Peter Verbraak, Erik de Vries, Marischka Klotz en Mari van der Aalsvoort
  2. Wern van Asseldonk, Will van Gerwen, Marja van der Heijden, Pascal Timmers en Abdulkadir Evlek.

Voortekenen waren er genoeg. Het vertrek van fractievoorzitter Janine Heijsterkamp, officieel omdat ze toe was een nieuwe uitdaging, was daarvan waarschijnlijk wel de duidelijkste maar het waren er meer. De fractie die weken nodig had om het eens te worden over een opvolger: Team. De fractie die met afstand het vaakst verzocht om een schorsing van de vergadering, voor intern overleg: Team. De fractie die het sterkst verdeeld was bij de stemming over hete hangijzers, zoals de megastal: Team. Bij DeMooiRooiKrant kregen we ook vertrouwelijke informatie binnen waaruit bleek dat het rommelde binnen Team.

De impact van dit politieke besluit zal de komende tijd duidelijk moeten worden. Beide afsplitsingen willen de coalitie blijven ondersteunen. Op tenminste één onderdeel gaat hiermee in ieder geval een lang gekoesterde wens in vervulling, al kwam die van de oppositie: Meierijstad heeft nu geen zes wethouders meer, maar vijf.            

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Welke van deze drie geselecteerde namen moet de nieuwe naam voor Prinsenzittingen 2020 worden?Reageren!