Mark (l) en Chris.
Mark (l) en Chris. Foto: BAS ULEHAKE

Duitse dubbeldekker moet techniek sexy maken

Onderwijs Onderwijs

Sint-Oedenrode / Schijndel - Op het terrein van het Elde College staat sinds kort een bijna veertig jaar oude MAN-SD200 dubbeldekker bus. Tot 2005 reed deze bus nog in de Duitse hoofdstad Berlijn. Hierna werd het voertuig door een verzamelaar naar Nederland gehaald en opgeknapt om als trouwvervoer dienst te doen. Nu hebben Udenaar Mark Bernards en Rooienaar Chris van den Akker (docenten aan het Elde College) grootse plannen met deze bus.

Door: Bas Ulehake

Enthousiast stonden ze vorige week maandag hun pareltje op te wachten. Mark en Chris willen de bus samen met leerlingen om gaan bouwen tot een rijdende escaperoom, welke dan weer ingezet gaat worden als promo-bus om bij basisscholen in de regio leerlingen te enthousiasmeren voor techniek. De nieuwe facetten van techniek, zoals zonnepanelen en programmeren, komen aan bod. Middels een crowdfundingsactie – enige tijd geleden - werd de eerste aanzet van het project gemaakt.. 

Hoe is het idee ontstaan?
“Bij mij is het uit onderwijsliefde ontstaan,” vertelt Mark. “Omdat ik vind dat de jeugd weinig heeft om naar uit te kijken wanneer ze naar school gaan. Er zit veel meer in techniek dan wij aan kunnen bieden. Wij willen een beetje fun terugbrengen, omdat je dat kunt combineren met zinvol werken, een zogenaamde rijke leeromgeving. We hebben wel vaker gekke ideeën, maar bij deze hebben we doorgezet. We keken op een zondagavond het programma Code van Coppens, waarbij de kandidaten uit een escaperoom moesten komen. Dat vonden we wel vet en dachten toen: ‘daar moeten we op school ook iets mee’. Chris had al eens een escaperoom gemaakt, in de voormalige noodlokalen, als afsluiting van het schooljaar. Dus toen dachten we… ‘we combineren een bus, techniek én een escaperoom!’”

“Dan kom je natuurlijk ook nog altijd weestand tegen en loop je tegen zaken aan waar je van tevoren niet aan denkt, zoals allerlei kosten”, laat Mark nog iets los voor Chris het overneemt. “We zijn daarnaast rondgegaan bij bedrijven uit de regio en verschillende zijn aangehaakt om het project te ondersteunen. Maar ook bij de steunactie kregen we veel positieve reacties, zoals ‘eindelijk iets anders en gun die kinderen wat’. Hoe mooi is het als je van school af bent en je het fantastische eindresultaat ziet waar je aan mee hebt gewerkt.”

Voordat het zover is zal er eerst nog flink wat werk verzet moet worden door de leerlingen. De binnenkant van de bus heeft namelijk flink geleden, maar dat is ook niet gek gezien de leeftijd van het vehikel. “Dat is een bewuste keuze,” gaat Chris verder. “Een nieuwe bus uit elkaar halen is natuurlijk zonde én niet zo leerzaam. Motorisch is de bus echter helemaal in orde en daarbij was de binnenkant voor ons helemaal niet van belang. Die gingen we er toch helemaal uithalen. En ook daar leren ze weer veel van.”

“We hebben hier zoveel verschillende leerlingen op school die we graag bij het project betrekken,’” vervolgt collega Mark. “Bij het weer opbouwen van de escaperoom willen we bijvoorbeeld ook de havo/vwo-leerlingen erbij betrekken, die kunnen misschien wel iets bedenken, maar vaak niet zelf maken. Als die dan in gesprek gaan met vmbo-leerlingen en het idee voorleggen om te kijken hoe ze het kunnen maken, is dat toch super gaaf?!”

Er zal zeker een jaar uitgetrokken worden om de bus te verbouwen. Het schooljaar daarna hopen Mark en Chris dat er een rijdende escaperoom is. Wil je nog een bijdrage leveren? Kijk dan op https://steunactie.nl/actie/elde-college-build-that-bus/-3036

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding