Afbeelding
Foto:

Food NL maakt werk van voedselonderwijs, maar hoe weten ze niet precies

Onderwijs Onderwijs

VEGHEL | Food NL trapt de samenwerking af op het terrein van voedselonderwijs in de drie regio’s die deel uitmaken van Food NL: Greenport Venlo, AgriFood Capital Noordoost-Brabant (AFC) en Regio Foodvalley. Het doel? Kinderen in de groepen 5 tot en met 8 van het basisonderwijs leren de waarde van goede voeding te kennen. Afgelopen woensdagmiddag was er een digitale persbijeenkomst waar onder andere burgemeester Kees van Rooij bij aansloot. Na afloop waren er zowaar meer vragen dan vooraf. 

De drie regio’s werden vertegenwoordigd door wethouder Meijer (Ede, namens Regio Foodvalley), wethouder Tegels (Horst aan de Maas, namens regio Greenport Venlo) en burgemeester Van Rooij (Meierijstad, namens Regio AgriFood Capital) die met hun handtekening het belang van voedseleducatie voor jonge kinderen onderstrepen. Met deze overeenkomst spreken zij af samen te werken op dit thema. De drie regio’s samen vormen Food NL. Burgemeester van Meierijstad Kees van Rooij: “De jeugd heeft de toekomst.” Iets waar je het in ieder geval moeilijk mee oneens kan zijn. Hij vervolgt: “Ik draag er graag aan bij om kinderen te laten zien dat je zelf aan het roer staat van die toekomst.”

Geld
In het voedseleducatieplan worden kinderen interactief meegenomen op het terrein van milieu (voedselverspilling) en gezondheid (levensstijl/consumptie). Partners uit de voedselbranche sluiten hierbij aan, onder andere door bezoeken of het verzorgen van kooklessen. Welke partners en welke scholen in onze regio deel uit gaan maken van de pilot, wisten de betrokkenen niet precies te vertellen. Veel concretere werd het dan ook niet. “Er komt een project Keukenkanjers, maar daar kunnen we nu nog niks over zeggen. Eind deze maand gaan we daar meer over communiceren”, aldus Van Rooij. Op vragen om het concreter te maken of over wat het gaat kosten, kwamen geen duidelijk antwoorden. “Het ligt eraan hoe je telt en daarom noem ik op dit moment geen bedragen. Laat het enkele tienduizenden euro’s zijn om een start te maken in de coördinatie”, aldus Van Rooij. Waarna er een ijzige stilte viel.

Kliko
Wel werd duidelijk dat Food NL zich gaat richten op de jeugd. Wethouder Meijer van de gemeente Ede is daar heel uitgesproken over: “Ik vind het altijd wel grappig als wij als gemeente een ander afvalsysteem introduceren. Een kliko erbij, want het afval moet gescheiden worden. Dan hebben wij inmiddels geleerd dat je dat niet met folders bij de ouders moet gaan vertellen. Dat heeft geen enkele zin. Dat doen ouders niet, dat vinden ze allemaal te veel werk. We gaan naar de basisschool en leren de kinderen bijvoorbeeld dat plastic bij plastic moet. Deze kinderen zijn de optimale opvoeders van hun ouders, want zij gaan thuis de ouders opvoeden.” Verder vindt hij het belangrijk dat de regio’s samenwerken.

Gezondheid
‘Het is goed dat kinderen zich van jongs af aan bewust zijn van die verantwoorde keuzes: bij het kopen én eten van voedsel. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor ieders gezondheid, zeker op de langere termijn. Dat vraagt om meer en eenduidige aandacht, onder andere door inbedding in het onderwijssysteem’, schrijven de Food NL partners in een persbericht. Hoe dit er precies uit gaat zien, moet de komende periode duidelijk worden. Op vragen als ‘wanneer begint het’, ‘hoeveel scholen doen er mee’, ‘wie gaat de lessen geven’ en ‘wat is Keukenkanjers’ kwamen geen (duidelijke) antwoorden. Na een minuut of dertig kwam er een einde aan de persbijeenkomst, misschien wel dertig minuten te laat.