Bestuursleden van Het Roois Landschap rapen samen met vrijwilligers van de Wilgengroep, het IVN en een groep onder leiding van Eric Staals de plastic zakken bijeen.
Bestuursleden van Het Roois Landschap rapen samen met vrijwilligers van de Wilgengroep, het IVN en een groep onder leiding van Eric Staals de plastic zakken bijeen. Foto: Jos van Nunen

Eerste aanzet voor biodiversiteitspark

Natuur Natuur en milieu

Sint-Oedenrode - Stichting Het Roois Landschap is bezig om de voormalige kwekerij van Cor de Bever aan het Everse Akkerpad te verwerven. Het wil er een biodiversiteitspark gaan realiseren.

Stichting Ark heeft de organisatie een tweetal percelen van in totaal 1,6ha aangeboden. Het betreft de velden links en rechts van het fietspad aan het einde van het Everse Akkerpad aan de A50, precies tegenover de Eerschotsestraat. Het is aan de andere zijde van de snelweg.

Volgens een woordvoerder van Het Roois Landschap zal het leeuwendeel worden bekostigd door Groenontwikkelfonds Brabant. Met eigen middelen, financiële ondersteuning van gemeente Meierijstad en het Landschapsfonds van het Groene Woud wil Stichting Het Roois Landschap het restant bedrag van €14.000 bij elkaar brengen.

Stichting ARK is een in 1989 opgerichte Nederlandse particuliere natuurorganisatie die onderzoek verricht en initiatieven neemt voor natuurbescherming en natuurbeheer, binnen maar ook buiten Nederland. De afgelopen weken heeft Ark het merendeel van het uitheemse hout van de terreinen verwijderd. Onlangs hebben vrijwilligers van Het Roois Landschap met behulp van andere vrijwilligers op verzoek van Ark getracht wat plastic te verwijderen die ze op het terrein aantroffen. Dat bleken uiteindelijk duizenden zakjes potgrond te zijn die daar al dertig jaar onder een laagje aarde waren ‘opgeslagen’. Een laag van een halve meter hoog over pakweg 25 meter. Dat was niet alleen met de hand te doen, dus vonden ze Lambert van Esch bereid om hen belangeloos te helpen met een minigraver.

In heel Nederland is de nood hoog om de biodiversiteit van het landschap te verbeteren. ”Daarom willen we op het voormalige terrein van De Bever een voorbeeldpark aanleggen waar mensen kunnen rondneuzen en ervaren hoe ze ideeën in hun eigen tuin kunnen verwezenlijken. Maar ook plannen voor een voedselbos, geboorte- of herinneringsbos behoort tot de mogelijkheden”, laat de persvoorlichter weten. De kartrekker van dit project wordt Henri van Weert. De ideeën over wat er gaat gebeuren, liggen niet vast. Alle ingevingen om biodiversiteit te verbeteren zijn welkom en kunnen door mensen zelf worden uitgevoerd.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding