Afbeelding
Foto: Hans van den Wijngaard

Knotdag 2022 in Nijnsel

Natuur Natuur en milieu

Sint-Oedenrode - Deze winter organiseren het IVN en Stichting Het Roois Landschap weer een klassieker, het traditionele wilgen knotten. Het knotten van bomen is een oeroude activiteit, vroeger ging het vooral om het oogsten van het hout voor allerlei doeleinden, van veevoer tot vlechtmateriaal voor bijenkorven. Naast de populier, eik, es, els en ook wel de berk is vooral de wilg een favoriete knotboom. 

Tegenwoordig wordt niet zozeer geknot voor de houtopbrengst, maar vooral om de natuurwaarde en cultuurwaarde in stand te houden. Vee kan beschutting zoeken bij knotbomen, ze dienen als bescherming van oevers en een veelheid van vogels, zoogdieren en insecten leeft in en om een knotboom. Zeker als de kern een beetje begint weg te rotten ontstaat een walhalla voor allerlei bijzondere dieren en planten. Maar is ook gewoon erg lekker om samen een dagje in het veld bezig te zijn met een kapmes en een zaag. Voor materiaal, koffie en een lekkere lunch wordt gezorgd.

Er is gezocht naar een locatie die geschikt is om een knotdag te organiseren. Hiervoor zijn 2 dagen in voorschouw genomen namelijk zaterdag 12 februari en als reserve bij slecht weer in overleg een nieuwe datum. Via een particuliere aanvraag is de werkgroep beland bij de familie De Louw aan de Braak 15 in Nijnsel. Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom, doet U mee?

U kunt zich aanmelden bij Wim de Vrij, wimdevrij@gmail.com / 0413-478252 of bij Theo Gottenbos 0413-490530.