Afbeelding

Kiosk blijft, commissie geschoffeerd…

Ingezonden

Sint-Oedenrode - En toen werd ik gevraagd om plaats te nemen in de beoordelingscommissie over een vijftal ontwerpen van een nieuwe kiosk. Nieuwe kiosk? Ja, dat was blijkbaar de conclusie na het ophalen van alle ideeën en klankbordbijeenkomsten. Met die opdracht ging de Kunststichting Meierijstad met nog wat instanties en ambtenaren aan de gang, werd er een voorselectie van ontwerpers gemaakt en daarna was het de beurt van de commissie om een oordeel te vellen. In de commissie hadden zitting: een vertegenwoordiger namens de Marktbewoners, Roois Cultureel Erfgoed, Kunststichting Meierijstad, de Rooise Horeca, een vertegenwoordiger van LTU landschapsarchitecten, ondergetekende namens Centrummanagement en tenslotte Wethouder Menno Roozendaal (o.a. kunst en cultuur) en een ambtenaar.

De keuze voor Lucas Lenglet was absoluut unaniem. Hij was trouwens de enige die een sluitende begroting van rond de €150.000 had bijgevoegd. De overige ontwerpers wilden hun handen niet branden aan een begroting, mede gelet op de almaar stijgende materiaal- en arbeidskosten. Maar iets van een indicatie moet je toch kunnen geven? 

En dan nu die Week van de Kiosk: Aanleiding was een constant groeiende petitie van de Stichting Behoud Huidige Kiosk (SBHK) en een zieltjeswinnende motie door raadslid Peter Verkuylen, die beide de hele gevolgde procedure aanvochten en de zeggenschap bij de Rooise bevolking wilde leggen. Terwijl toch de gehele gemeenteraad en college op de hoogte van de procedure moet zijn geweest. Wethouder Jan van Burgsteden en een groot deel van de gemeenteraad lieten hun oren hangen naar de terreur van social media en zodoende kwam die Week van de Kiosk tot stand. Niet alleen wij van de commissie maar ook de wethouder Menno, en in het bijzonder de kunststichting in de persoon van Harrie van den Brand zijn feitelijk door de handelwijze van gemeenteraad en later door het college geschoffeerd. Als ik Menno was had ik dat niet gepikt en had ik er de avond/nacht van Menno Rozendaal van gemaakt. Ook zijn wij door alle discussie, ook in de media, ongewild tot kop van jut gemaakt. Zelfs in de laatste berichtgeving in deze krant, tussen de regels door bij monde van de Stichting Behoud… kreeg de commissie nog een vilein trapje na, alsof wij tegenstanders van de Rooise bevolking zouden zijn.

En dan nu nog even waarom die ‘Week van de Kiosk’ rammelt van alle kanten: 1. Bij de gepresenteerde ontwerpen ontbrak die van Felipe vd Laar. Dat is slordig en onvolledig. 2. De commissie zelf heeft geen beoordeling van de bestaande kiosk gegeven, dat was niet haar opdracht. Blijkbaar hoefde de bestaande kiosk niet gemiddeld te worden met een beoordeling door de commissie. Daar klopt iets niet. 3 Je kunt veel vragen stellen bij die petitie. Ook buiten-Rooisen mochten tekenen en stemmen, tot meegebrachte kinderen aan toe. Zeer krom allemaal. 4. Het is absoluut niet netjes om de uitslag van de andere ontwerpen niet te publiceren. Ik vind dat iedereen die zijn stem uitgebracht heeft daar recht op heeft. En gezien die dubieuze uitslag vind ik dat het college aan mensen zoals ik wat uit te leggen heeft. Ook hoe de wethouder op eigen houtje een aantal randvoorwaarden kon laten vallen. Verder lijkt het mij niet onredelijk dat het college, mede namens de gemeenteraad haar excuses aanbiedt aan de deelnemers aan de beoordelingscommissie. Die hebben daar dus een dag voor Jan Doedel bloedserieus zitten vergaderen, waarna zij nooit meer iets hebben vernomen. 

Terwijl het bestuur van de Stichting Behoud Huidige Kiosk glunderend op de foto staat, komt bij mij en veel bij de Markt betrokken Rooienaren de stoom uit de oren.

Pieter van de Kamp
Lid beoordelingscommissie