Zorg en Welzijn
Zorg en Welzijn

Verzekerd van de juiste zorg, op het moment dat u die nodig heeft

Ingezonden

Het is de inwoners van Sint-Oedenrode wel duidelijk. Het ontvangen van zorg wordt niet langer gegarandeerd door de overheid. De gemeentes gaan, in het kader van de WMO wet, bepalen welke zorg je nodig hebt en welke je zelf kunt regelen. Daarnaast moet sterk bezuinigd worden en dat betekent dat we ook steeds meer zelf moeten meebetalen aan de zorg. Voor veel mensen wordt de huidige zorg onbetaalbaar en daarom gaan zij zelf op zoek naar goedkopere opties.

Een van die opties is de zorgcoöperatie. Een groep vrijwilligers zet zich in om zorgvraag en aanbod direct met elkaar in contact te brengen, zonder tussenkomst van bestuurs- of managementlagen. Daarnaast staat een grote groep, deskundige vrijwilligers klaar om de zorgvrager te begeleiden in het woud van regeltjes en wetten die men tegenkomt wanneer men hulp bij de gemeente gaat aanvragen in het kader van de WMO wet.

Veel mensen weten niet dat je bij het aanvragen van zorg bij de gemeente twee keuzes hebt. Je kunt vragen om hulp in natura of om een Persoonsgebonden Budget (PGB). In het eerste geval wordt de zorg geleverd door een professionele Zorginstelling of via een Zorgbureau. Deze bepalen door wie en wanneer en hoeveel uren zorg geleverd wordt. Kies je voor een Persoonsgebonden Budget (PGB) dan krijgt je na een zorgvuldige zorgindicatie een budget toegewezen, waarmee je zelf zorg kunt inkopen bij particuliere zorgaanbieders. Senioren die hun leven in eigen hand willen houden, kiezen graag voor het Persoonsgebonden Budget. Zij kunnen nu zelf keuzes maken in de aard en de hoeveelheid zorg die zij willen. Zij maken zelf afspraken met de zorgleverancier en betalen de factuur uit het PGB of als dit niet voldoende is uit eigen middelen.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant