Boschvoort vanuit de lucht.
Boschvoort vanuit de lucht. Foto: Henri van Hoorn

Omwonenden Boschvoort: “We zijn compleet overvallen”

Human Interest Human interest

Dat de onverwachte plaatsing van 120 asielzoekers in vakantiepark Boschvoort het leven van bewoners en omwonenden verandert, mag gerust een understatement worden genoemd. De bewoners, waarvan velen er al jaren woonden, kregen zes weken geleden te horen dat ze hun woning in maart moesten verlaten. Volgens de bewoners gaf eigenaar/verhuurder Toon van der Zanden als reden op dat hij het vakantiepark zou hebben verkocht. Drie weken later hoorden de huurders dat er asielzoekers zouden komen omdat de eigenaar het verhuurd zou hebben aan het COA.

De omwonenden werden op een andere manier verrast. Zij zijn bekend bij de redactie maar willen niet met naam of foto in de krant, gezien de gevoeligheid van het onderwerp en omdat ze de gevolgen daarvan op dit moment nog niet kunnen overzien. Ze vertellen het volgende verhaal.

Getipt door Omroep Brabant
Op de dag dat het pers-embargo van de gemeente over de plaatsing afliep, had de gemeente bij enkele omwonenden een mededeling in de brievenbus gedaan van wat er ging gebeuren. Direct na het aflopen van het embargo, om 17.00 uur, ging een verslaggever van Omroep Brabant de deuren langs om te vragen wat die omwonenden ervan vonden. “Wij werden compleet overvallen, want wij wisten op dat moment nog helemaal nergens van. Wij kijken natuurlijk niet de hele dag in de brievenbus. Van het ene moment op het andere stond onze wereld op zijn kop” briest een van hen met amper ingehouden woede. “Is dat de manier waarop de gemeente met haar inwoners communiceert?”

Op 6 maart was er een openbare informatieavond waar belangstellenden hun vragen konden stellen aan de betrokken instanties, waaronder gemeente en COA. Omdat een aantal bezoekers behoefte had aan meer informatie of niet tevreden was met de antwoorden, vond op hun verzoek op 9 maart nog een informatieronde plaats. De onvrede werd er niet minder door, aldus de omwonenden.

Onbevredigende antwoorden
Hun grootste ergernis richt zich op de gemeente, die in hun beleving op veel vragen geen antwoord gaf, onnozele antwoorden (“daar op de camping woont maar één persoon, als er meer permanent wonen weten wij daar niks van want dat is illegaal”) of antwoorden die tegenstrijdig waren met de antwoorden van het COA. Gevraagd naar dat laatste noemen ze hun vraag onder welk beleid de permanente bewoning door ontheemden gelegitimeerd is, al dan niet tijdelijk. ‘Kruimelbeleid’ aldus het COA. ‘Gedoogbeleid’ aldus de gemeente. De omwonenden voegen daar meteen aan toe dat ze geen juristen zijn, maar het tekent de onzekerheid, verwarring en paniek over hun toekomst voor de komende jaren.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant