Jan van de Langenberg (l) en Harm Muselaers (r) hebben de eerste voorbereidingen op hun stukje grond alweer getroffen.
Jan van de Langenberg (l) en Harm Muselaers (r) hebben de eerste voorbereidingen op hun stukje grond alweer getroffen. Foto: Hans van den Wijngaard

De opbrengst van de volkstuin staat of valt met de bodem

Human Interest

Sint-Oedenrode - Wat is er mooier en lekkerder dan groenten en fruit uit je eigen tuin te eten. Helaas zijn de tuinen tegenwoordig een stuk kleiner dan zeg maar tachtig jaar geleden en is het niet voor iedereen weggelegd om uit eigen tuin te eten. Toch zijn er genoeg Rooienaren die een eigen volkstuin hebben. We volgen ‘De Rooise tuinvereniging’ een jaar lang en kijken met oude en ervaren, met jonge en beginnende volkstuinders wat er allemaal komt kijken bij het hebben en onderhouden van een eigen moestuin. Vandaag deel 7, daarin vertellen Harm Muselaers en Jan van de Langenberg over wat je met de bodem moet doen voor je kunt zaaien, poten en planten.

Jan van de Langenberg tuiniert eigenlijk al zijn hele leven en heeft op verschillende plaatsen in Rooi een volkstuin gehad. Toen hij in 2014 lid werd van de Rooise tuinvereniging wist hij dan ook precies hoe de hazen lopen. Harm Muselaers, zijn buurman op de volkstuin, tuiniert ook al verschillende jaren, maar niet aaneengesloten. “Het is allemaal begonnen toen ik in Weert woonde. Daar was mijn achtertuin zo groot dat ik maar een deel daarvan als moestuin ben gaan gebruiken. Na de verhuizing naar Rooi heb ik ook nog een tijdje getuinierd aan de Pijnhorstweg. Toen daar gebouwd werd, hield dat op. Maar met mijn pensionering in 2015 heb ik deze oude hobby toch weer opgepakt en ben lid geworden van de vereniging”, vertelt Harm.

Rond deze tijd begint het seizoen weer. De afgelopen weken hebben de hobbytuinders het mest over hun percelen uitgereden. “Mest is een belangrijke component om grond geschikt te maken voor het telen van gewassen. De mest die we gebruiken is afkomstig van de kinderboerderij en is een mengeling van de mest van verschillende dieren. Nagenoeg iedereen heeft op zijn perceel wel een composthoop waar in de loop van het seizoen het tuinafval op wordt gegooid. Door het hele jaar heen komt er mest van de kinderboerderij en dat kun je door de composthoop mengen. Voor het ploegen, tegen de tijd dat de dagen weer langer worden, verspreidt iedereen het mengsel van compost en mest over zijn stukje grond”, vertellen Jan en Harm.


Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant