Afbeelding

Rooise Maartje Bogaerts schrijft kinderboek

Human Interest Human interest

Sint-Oedenrode - Ook altijd al een kinderboek willen schrijven? Je hoeft geen kinderen te hebben om dat te doen, maar zet wel een knopje om, om de wereld weer te zien, zoals je die als kind zag. Dat maakt het schrijven leuk. Je mag net als vroeger eindeloos fantaseren en de wereld vol verwondering bekijken. Als in een sprookje, dwalen door je gedachten en dingen tegenkomen die verrassen en verbazen. 

Door: Caroline van der Linden

Maartje Bogaerts (30) droomde er al jaren van om niet alleen een kinderboek te schrijven, maar ook te illustreren. Deze Rooienaar, die onlangs nog met haar foto van de Schotse Hooglanders uit Nijnsel in de National Geographic Scheurkalender van 2021 stond, maakte afgelopen jaar haar droom waar.

Maartje, hier opgegroeid, ken je misschien via haar moeder, die jarenlang mede-eigenaresse was van juwelier Opaal en daar haar creativiteit tot uiting bracht in het ontwerpen en maken van sieraden. Na de Odaschool ging Maartje naar het Zwijsen, waar ze al snel actief was in een muziekband. Klarinet spelend begon ze bij de Harmonie van Nijnsel, ging over op gitaar bij Pop en Co (inmiddels Phoenix Cultuur) en speelt tevens nog piano. Muziek en creativiteit zat in haar genen en dus wilde ze na het VWO iets praktisch doen en ging naar de opleiding International Event Music and Entertainment. Deze opleiding richtte zich op het organiseren van evenementen, waar ze ook mogelijkheden had in de muziek. Haar afstudeerstage voerde ze uit bij het alom bekende “Slokdarmfestival” in Veghel (inmiddels “Fabriek Magnifique”). Het sprak haar zo aan, dat ze er sindsdien als vrijwilliger is blijven plakken. Meerdere edities nam Maartje de gehele muziekprogrammering op haar schouders. Voor alle artiesten die deelnamen, probeerde ze een mooi plekje te vinden, een mooie mengeling te maken van amateurs en professionals met afwisseling tussen muziek, dans en theater, om de bezoeker te boeien. Met name het stuk muziek was hierbij bij uitstek voor haar weggelegd. Ook trad ze in 2008 zelf met haar band op. Tijdens haar opleiding zocht ze tevens de fotografie op. Ze ging er de eerste jaren hobbymatig mee aan de slag, waarna dit steeds intensiever werd. Regelmatig ging ze naar het bos om te fotograferen, waar ze voor het eerst een aantal reeën zag lopen. Ze werd er door gefascineerd en bijna dagelijks trok ze er met haar fototoestel op uit om ’s morgensvroeg of ’s avonds bij schemering, de prachtige dieren te fotograferen. “Ik verbaasde me erover dat veel mensen niet weten dat deze dieren hier gewoon rondlopen”, zegt Maartje. “Ze zijn zo prachtig”.

Maartje heeft bij elk hoofdstuk een eigen liedje toegevoegd.

Maartje en haar man Andy zijn echte vakantieliefhebbers, trekken er graag op uit. Tijdens hun vakantie in Engeland zag Maartje voor het eerst op een eilandje in Wales, papegaaiduikers (de vogels die daar leven). Ook deze diersoort had ze niet eerder in het echt ontmoet en was al snel aan dit kleine gevleugelde beestje verknocht.

Fantaseren en verhalen bedenken, deed ze al van jongs af aan. Ze wilde er altijd al iets mee doen, maar had nooit echt een idee waar het dan over moest gaan. Vanuit haar werk als cultuurcoach in Deurne zag ze hoe belangrijk de rol van lezen is voor een kinderen en begin 2020 besloot ze daarom dat het tijd werd haar droom werkelijkheid te maken. Ze pakte een potlood en is gaan schrijven en tekenen. Nu bijna een jaar later is haar kinderboek over natuur, dieren en vriendschap, waarin een ree en een papegaaiduiker de hoofdrol spelen, bijna werkelijkheid. Het boek “Rowy en Puffy op avontuur”, ligt bijna klaar om naar de drukker te gaan.

De hoofdfiguren leggen een zoektocht af naar de zee en onderweg leren ze elkaar van alles over de natuur. Als natuurfotograaf brengt ze in haar boek, naast haar liefde voor de natuur, al haar creatieve invallen bij elkaar, de muziek, het schrijven en haar tekentalent. In haar werk als cultuurcoach ziet ze niet alleen hoe belangrijk lezen voor kinderen is, maar ook de meerwaarde van muziek, hoe ze ervan opleven en groeien. Daarom heeft ze bij elk hoofdstuk een eigen liedje toegevoegd. De tekst en muziek hiervoor, heeft ze geschreven, samen met haar man Andy van de Vossenberg.

Het schrijven en illustreren is intussen bijna afgerond. Ze heeft alleen hulp nodig van het publiek om het boek ook echt uit te kunnen brengen. Daarom is ze een crowdfunding gestart waarbij mensen vooraf het boek kunnen aanschaffen of bijvoorbeeld kaartjes kunnen kopen voor een voorstelling. Deze mogelijkheid is er tot 20 maart en snel daarna hoopt ze naar de drukker te kunnen om haar droom werkelijkheid te maken. Meer informatie hierover, is te vinden op: www.voordekunst.nl en op www.rowyenpuffy.nl is meer te lezen over het boek.