v.l.n.r.: Helge, Jacqueline en Mark.
v.l.n.r.: Helge, Jacqueline en Mark. Foto: Mees van Dijk

Een positieve blik op het onderwijs

Human Interest Onderwijs / Sint-Oedenrode

Sint-Oedenrode – Dat het onderwijs de laatste jaren negatief in het nieuws komt is geen geheim. Stakingen, lerarentekort en een hoge werkdruk zijn begrippen die vaak terugkomen als je het nieuws volgt. Volgens leerkrachten van basisschool Eerschot zijn die problemen er zeker, maar ze zijn er ook van overtuigd dat het onderwijs een positieve ontwikkeling ondergaat en dat ze één van de mooiste beroepen hebben. Ik spreek Jacqueline van Leeuwen (onderbouw), Helge Schepens (middenbouw) en Mark Hulsen (bovenbouw), drie leraren op basisschool Eerschot. Zij belichten maar al te graag de mooie kant van hun vak.

Door: Mees van Dijk

"Ik wil niet zeggen dat het je roeping moet zijn, maar het is een erg dynamische baan", vertelt Jacqueline, die inmiddels al 33 jaar in het vak zit. Zij wist al snel dat ze lerares wilde worden. Mark sluit zich hierbij aan. "Tsja, wij hadden vroeger een bakkerij, dus bakker heeft me ook enige tijd aangesproken. Toch werd op een gegeven moment vanzelf wel duidelijk dat ik leerkracht wilde worden." Ook Mark is geen nieuwkomer op het gebied van lesgeven, met inmiddels een carrière van 35 jaar achter de rug.
Na al die jaren blijft het nog altijd een fantastisch beroep volgens hun beiden. "De leerlingen in groepsverband met elkaar laten functioneren, dat maakt het vak zo bijzonder voor mij", vertelt Jacqueline. Voor Mark is het vooral belangrijk om de kinderen zelfvertrouwen mee te geven. Geeft dit het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke docenten aan? Van Leeuwen denkt van wel: "Dat is een feit denk ik. Daarom zouden we meer mannen in het onderwijs kunnen gebruiken. Voorbeeldfiguren zijn belangrijk. Mark is hier nogal alleen tussen alle vrouwen." 

Lees volgende week verder in DeMooiRooiKrant.