Afbeelding

Tips tegen zwemmerseczeem

Gezondheid Gezondheid

Sint-Oedenrode - Deze nazomer schrijven de huisartsen in Rooi over zwemmerseczeem. Een kwaal die veel voorkomt, maar waarvoor je misschien liever niet naar het spreekuur gaat. Zwemmerseczeem is de meest bekende vorm van voetschimmel en dankt haar naam aan een veelvoorkomende bron van schimmels: vloeren van zwembaden, douche- en sportruimtes. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Samenvatting:
-Voetschimmel wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd.
-Klachten zijn grijs-witte huidschilfertjes en kloofjes tussen de tenen, soms met jeuk.
-Voetschimmel kan ontstaan als de beschermende functie van de huid niet goed werkt.
-Gebruik 2 keer per dag een antischimmelcrème, -zalf of -poeder. Na 2-4 weken kun je verbetering zien. Let op: als je al medicijnen gebruikt, overleg dan eerst met arts/apotheker.
-Voetschimmel proberen te voorkomen? Hou je voeten schoon, droog en draag ventilerende schoenen. Draag slippers in doucheruimtes bij het sporten.

Schimmels groeien in de huid, nagels of haren van mensen en dieren. Voetschimmel groeit vooral in de warme en vochtige huid tussen de tenen. Bij zwemmerseczeem is sprake van grijs-witte huidschilfertjes en kloofjes tussen de tenen. Dit kan jeuken. Voetschimmel kan ook aan de voetzool of rand van de voet optreden. Dan ontstaan er rode schilferende plekken, soms met blaasjes en puistjes. Ook het eelt kan dikker worden en er kunnen kloven in ontstaan.

Schimmels zijn eigenlijk overal aanwezig; iedereen komt ermee in aanraking. Bijvoorbeeld de eerder genoemde vloeren van zwembaden, douche- en sportruimtes zijn een bron van schimmels. Pas als de schimmel de huid binnendringt en zich uitbreidt, heb je een infectie.

Meestal beschermt de huid tegen schimmelinfecties. Maar soms werkt de eigen bescherming minder goed, waardoor schimmels gemakkelijker de huid binnendringen. Bijvoorbeeld als de huid geïrriteerd of beschadigd is, of als de huid verweekt is door vocht en warmte, maar ook als de huid veel wordt gewassen met zeep waardoor beschermende vetzuren op de huid verdwijnen. Ouderen en mensen met verminderde weerstand of diabetes zijn gevoeliger voor schimmelinfecties.

Voetschimmel is besmettelijk, via losgelaten huidschilfertjes op bijvoorbeeld de vloer. De meeste schimmels worden van mens op mens overgedragen. Sommige schimmelsoorten kunnen alleen van dieren op mensen worden overgedragen.

De volgende adviezen kunnen misschien helpen de groei van schimmels tegen te gaan en nieuwe schimmelinfecties te voorkomen:
-Was de voeten zonder zeep of spoel goed na zodat er geen zeepresten achterblijven.
-Droog de voeten goed af, ook tussen de tenen! Houd de voeten droog, gebruik eventueel talkpoeder.
-Draag schone katoenen sokken en goed ventilerende schoenen. Draag sandalen, linnen of leren schoenen.
-Draag slippers in ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen, vooral in doucheruimtes en zwembaden.

De meeste voetschimmels zijn oppervlakkig en kunnen geen kwaad. Je kunt ze behandelen met antischimmelcrème (‘miconazol’), -zalf of -poeder. Dit is te koop bij apotheek of drogist. Let op: als je al medicatie gebruikt, overleg dan met de huisarts of apotheker of je dit middel erbij kunt gebruiken. Smeer de plekken én twee centimeter rondom de plekken twee keer per dag dun in. Na twee tot vier weken smeren kun je verbetering zien. Smeer twee weken na om de kans kleiner te maken dat de klachten terugkomen.

Voetschimmel kan gemakkelijk terugkomen. Door de adviezen te blijven volgen, kun je proberen dit te voorkomen. Vermindert de voetschimmel niet met het antischimmelmiddel? Maak dan een afspraak bij de huisarts. Soms kan die een andere crème voorschrijven. Voor voetschimmel die diep in de huid zit, schrijft de huisarts soms antischimmelpillen voor. Diepe huidschimmel komt soms door een huisdier. Het kan dan nodig zijn ook je huisdier te behandelen. Bespreek dit met de dierenarts.

Kijk voor meer informatie (en afbeeldingen/video) over voetschimmel op www.thuisarts.nl bij ‘voetschimmel’. Tot ziens op het volgende spreekuur!