Het oude Rabobank pand waar nu vluchtelingen worden opgenomen.
Het oude Rabobank pand waar nu vluchtelingen worden opgenomen. Foto:

De opvang van Oekraïense vluchtelingen in Rooi: hoe zit dat?

Gemeentenieuws Gemeentenieuws

Meierijstad vangt in drie gemeentelijke locaties vluchtelingen uit de Oekraïne op: in het voormalige klooster van de Zusters Franciscanessen in Veghel, in zestien woningen in de wijk Hoevenbraak in Schijndel en in het voormalige dienstencentrum van de Rabobank in Sint-Oedenrode. In de locatie aan de Jan Tinbergenstraat in Sint-Oedenrode verblijven op dit moment circa 100 Oekraïners. 

Oorlog en geweld
Miljoenen mensen uit de Oekraïne zijn op de vlucht voor oorlog en geweld. Het rijk heeft gemeenten opgedragen vluchtelingen uit de Oekraïne op te vangen. In de Veiligheidsregio Noordoost Brabant zijn afspraken gemaakt over de aantallen op te vangen vluchtelingen per gemeente. In Meierijstad zijn dat op dit moment circa driehonderd vluchtelingen. Zij worden via de veiligheidsregio verdeeld over de regio of komen bijvoorbeeld via particulieren in een gemeentelijke opvanglocatie terecht.

Bankgebouw
Het voormalige bankgebouw aan de Jan Tinbergenstraat is voor een half jaar tot een jaar in gebruik voor de opvang van Oekraïners. De gemeente heeft eerder laten weten dat deze locatie begin mei gereed zou zijn voor gebruik. De eerste Oekraïense vluchtelingen zijn vrijwel direct na de openstelling gearriveerd. Wanneer vluchtelingen arriveren, is doorgaans pas heel kort voor aankomst bekend, soms zit daar slechts een paar uur tussen

Inloopavonden
Om de Rooise buren te informeren, hield de gemeente twee inloopavonden. Bij de eerste bijeenkomst, begin april, werden onder de direct aanwonenden uitnodigingen verspreid maar kwamen slechts drie mensen opdagen. Voor de tweede bijeenkomst, op 9 mei, besloot de gemeente het verspreidingsgebied te vergroten. Met succes: de opkomst was ditmaal rond de tweehonderd. Zowel omwonenden als ondernemers maakten grif gebruik van de uitnodiging.

Volop vragen
Hoewel in de media ruim aandacht is besteed aan de komst van de tijdelijke bewoners, ook in Schijndel en Veghel, hadden omwonenden nog volop vragen aan de medewerkers van de gemeente. Uitgelegd is dat alle vluchtelingen die in de opvang verblijven, worden ingecheckt en zo snel mogelijk worden ingeschreven in de BRP (bevolkingsregister). Alle vluchtelingen die uit de Oekraïne komen hebben recht op opvang. Ook als de oorspronkelijke achtergrond van de vluchtelingen anders is. In Sint-Oedenrode verblijven onder anderen studenten uit de Oekraïne. Veel van hen spreken Engels. Er zijn tolken beschikbaar voor vluchtelingen alleen Oekraïens spreken.

Kritische geluiden
Toch konden de medewerkers van de gemeente niet alle vragenstellers tevreden stellen. De pers was niet uitgenodigd op de inloopavonden dus heeft niet rechtstreeks waarnemingen kunnen doen, maar kreeg van diverse kanten signalen over de sfeer tijdens de tweede inloopavond. Van enkele aanwezigen die de gemeente gebrek aan transparantie verweten, maar ook van omwonenden die juist grote moeite hadden met die criticasters. Zo noteerden wij: “Wij hadden als Rooienaren plaatsvervangende schaamte dat die paar mensen zo’n toon aansloegen tegen de gemeente, maar eigenlijk tegen de vluchtelingen die nu hun huis, haard en misschien ook familie hebben verloren. Dit gaat echt nergens over!”

Aan de slag
Met circa honderd vluchtelingen is de locatie in Sint-Oedenrode vrijwel vol. Veel vluchtelingen willen zo snel mogelijk aan de slag. De gemeente begeleidt hen daarbij via de gemeentelijke organisatie ‘Pim werkt’. Voordat betaald werk aan de orde is, moet nog wel van alles geregeld worden, zoals het verkrijgen van een eigen bankrekening. Dit verloopt vaak tergend traag.

Vrijwilligers
Ondertussen worden Oekraïners onder meer door vrijwilligers uit Sint-Oedenrode wegwijs gemaakt in de gemeente. Ook worden er activiteiten georganiseerd. En werkgevers melden zich alvast in grote getalen aan. Nederland zit immers al jaren te springen om arbeidskrachten en kenniswerkers, zeker in de regio Brainport Eindhoven. Het vluchtelingenverhaal krijgt in onze krant overigens nog een vervolg, als we zelf een kijkje zijn gaan nemen in de opvanglocaties van Meierijstad.