Afbeelding

Bitcoin groeit uit van tech-speeltje voor nerds tot serieus investeringsmiddel

Financieel Financien

Bitcoin trekt steeds meer aanzien van grote beleggers. Nog geen 10 jaar geleden was de cryptocurrency nog relatief onbekend, maar nu wordt deze steeds serieuzer genomen als volwaardig investeringsinstrument. Een specifieke gebeurtenis in het afgelopen jaar lijkt voor een extra boost te hebben gezorgd voor het imago van Bitcoin, maar daarover later meer!

Een korte opfriscursus Bitcoin
Wat is Bitcoin eigenlijk? Je hebt er waarschijnlijk weleens van gehoord of over gelezen. Bitcoin is een netwerk dat bestaat uit duizenden computers wereldwijd die het samen mogelijk maken om geld over het internet te versturen. De valuta van het netwerk heet ook bitcoin (BTC) en kan direct verzonden worden naar iemand aan de andere kant van de wereld. Hierbij komt dus niet langer een bank of betalingsverwerker kijken; een betaling met bitcoin is eigenlijk precies hetzelfde als een betaling met contant geld, maar dan dus digitaal!

Het hart van Bitcoin is de blockchain. Dit is een digitaal grootboek met daarin alle transacties die ooit gedaan zijn. Van dit grootboek hebben alle netwerkdeelnemers dezelfde versie. Stel je wilt een aantal bitcoins kopiëren, dan zal je al gauw merken dat dit niet mogelijk is. Jouw grootboek verschilt namelijk op dat moment van de versie die de rest van het netwerk heeft. Kortom, jij wordt buitenspel gezet en de rest van het netwerk blijft veilig.

Zogeheten Bitcoin miners dragen hun steentje bij door transacties aan deze blockchain toe te voegen. Om dit te mogen doen moeten zij echter eerst ingewikkelde rekensommen uitrekenen. Dit kost veel energie en tijd. Dit werk dat een miner erin stopt wordt gezien als een soort bewijs dat de oplossingen die het aanlevert kloppen. Zou een miner bewust foutieve transacties aanleveren dan zou dit een hoop verspilde moeite, tijd en geld zijn. Zodra een miner het juiste antwoord heeft gevonden, controleert de rest van het netwerk namelijk de uitkomst. Vervolgens worden de transacties die de miner wil verwerken aan de blockchain toegevoegd, waarna de miner een aantal bitcoins als beloning ontvangt.

Bitcoin is het digitale goud
Bitcoin was vlak na zijn geboorte weinig waard. Het was meer een speeltje voor mensen met veel ICT-kennis en werd zeker niet serieus genomen door de grote jongens op de investeringsmarkt. Maar door de jaren heen heeft Bitcoin zichzelf steeds meer bewezen als oppotmiddel; dat wil zeggen, een activaklasse die zich weinig aantrekt van economische onzekerheden. Bitcoin is een gedecentraliseerd netwerk en niemand, dus geen enkele overheid of geen enkel bedrijf, heeft er controle over. Daarnaast is Bitcoin schaars. Dit komt doordat in de Bitcoin software, zeg maar de grondwet van Bitcoin, staat geschreven dat er nooit meer dan 21 miljoen bitcoins in omloop zullen zijn.

Net als goud, waar ook een eindige voorraad van bestaat op aarde, zullen alle bitcoins die er kunnen bestaan op een gegeven moment op de markt zijn. Vooral dit gegeven trekt de grote beleggers nu aan nu Bitcoin steeds meer bewijst nergens heen te gaan. Beleggers anticipeerden op een flink stijgende bitcoin koers en al gauw kreeg Bitcoin dan ook “het digitale goud” als bijnaam.

Vooral in de afgelopen periode kreeg dit imago een boost. De uitbraak van het coronavirus zorgde voor ongekende economische onrust in de wereld. Centrale banken begonnen met geld bijdrukken om de economie op de been te houden met als gevolg dat geld minder waard wordt door inflatie. Steeds meer beleggers en bedrijven stoppen daarom een relatief klein beetje kapitaal in bitcoin ter bescherming tegen deze inflatie. Voorbeelden zijn MicroStrategy, dat ruim $400 miljoen in BTC stopte, en Square van Twitter CEO Jack Dorsey, dat $50 miljoen aan bitcoin kocht. Kortom, het begint er langzaam op te lijken dat we aan de vooravond van een nieuw tijdperk staan.