Afbeelding
Foto: Marianne van Erp

Schrijver Erdal Balci in de Knoptoren

Cultuur

Sint-Oedenrode - Op uitnodiging van het Roois Kultuur Kontakt verzorgt schrijver Erdal Balci op 12 april een lezing in de Knoptoren.

Erdal Balci (1969, Ardahal Turkije) is schrijver van romans en columnist voor onder andere de Volkskrant. Op 11-jarige leeftijd kwam hij naar Nederland waar hij met zijn ouders terecht kwam in Utrecht. De Turkse gemeenschap dwong hem, door haar dwingende en beklemmende regels, zich aan te passen en naar de Koranschool te gaan. Balci, die had gehoopt op een leven in vrijheid, ervoer zijn leven in Utrecht als een gevangenis. Hij zat klem tussen de verwachtingen van de Turkse en de Nederlandse gemeenschap. In 2021 verscheen hierover zijn autobiografische roman De gevangenisjaren. Balci besloot terug te gaan naar zijn geboorteland om te ontkomen aan de beklemming en waar hij meer vrijheid hoopte te vinden dan in Nederland. Over zijn verhuizing zei hij later: ‘Ik moest Europa ontvluchten om Europeaan te worden.’

Als correspondent in Turkije schreef Balci over de politieke ontwikkelingen in Turkije. Hij combineerde zijn journalistieke werk met het schrijven van literatuur. Na zestien jaar Istanbul keerde hij terug naar Utrecht. Zijn kinderen konden hier in meer vrijheid opgroeien dan in Turkije waar Erdogan steeds meer macht kreeg. Utrecht is het decor van zijn roman Simonehh en mijn tweelingbroer (2015).

Balci zoekt zijn hele leven naar individuen, die hij Europeanen noemt. In Europa is een nieuwe mens ontstaan die zich niet laat onderdrukken door de groep maar zich ook niet verliest in eigenbelang, waardoor hij de groep schaadt.

Een selectie van andere boeken van Erdal Balci: De kinderen van Attila (2007), Vandaag geen pont (2009) gebaseerd op gesprekken op de veerboten tussen Europa en Azië. De mooiste leugen (2012), Vechtscheiding: hoe Erdogan de Turkse gemeenschap splijt (2017). In 2023 verscheen De wedergeboorte, een roman die zich afspeelt in 2128 en die diep graaft in de menselijke ziel.

Wilt u het bijzondere verhaal van Erdal Balci niet missen? Kaartjes voor deze lezing – à €12,50 - zijn te koop via de website van het RKK, www.rooiskultuurkontakt.nl. De lezing begint om 20.00 uur.

Erdal Balci