In de Knoptoren vindt een muziekcafé plaatsen.
In de Knoptoren vindt een muziekcafé plaatsen. Foto: Henri van Hoorn

Activiteiten van Roois Kultuur Kontakt in maart

Cultuur

Sint-Oedenrode - Roois Kultuur Kontakt probeert altijd een gevarieerd aanbod van filmhuis-films te vertonen. Daarbij wordt niet alleen gelet op genre, maar bijvoorbeeld ook op het land waar de film vandaan komt. Een film uit Bhutan stond nooit eerder op de lijst, tot vrijdag ‘8 maart. Dan draait ‘Lunana, a yak in the classroom’.

Het bergdorp Lunana, het meest afgelegen dorpje van Bhutan (en de wereld) ligt op zes dagen lopen van de bewoonde wereld in de hoge bergtoppen van de Himalaya. Leraar-in-opleiding Ugyen, een moderne twintiger uit de Bhutaanse hoofdstad, wordt er tot zijn schrik naar toe gestuurd om enkele maanden de acht kinderen van de jakherders daar les te gaan geven. Dit voor een Oscar genomineerde feelgooddrama heeft een simpel verhaal en een hoog National Geographic-gehalte, maar is uitstekend verteld en onthult een beeldschone plek die nog maar zelden is vastgelegd.

Opgenomen met echte bewoners van Lunana. De film wordt ook wel de Boeddhistische versie van ‘Etre en avoir’ genoemd, de ontroerende documentaire uit 2005 over een dorpsschooltje op het Franse platteland. ‘Lunana, a yak in the classroom’ draait op vrijdag 8 maart in Cultureel Centrum Mariëndael. Aanvang 20.00 uur. Losse tickets kosten € 6,- en zijn vooraf te bestellen op www.rooiskultuurkontakt.nl. Kaartjes zijn verkrijgbaar aan de zaal, met pinbetaling.

Muziekcafé
Het Roois Kultuur Kontakt organiseert een Muziekcafé met muziek van Bob Dylan in de Knoptoren. Bob Dylan kan worden beschouwd als een van de grootste songwriters van de Verenigde Staten in de twintigste eeuw en zijn omvangrijke oeuvre maakt deel uit van het Amerikaanse culturele erfgoed. Voor zijn betekenis voor de Noord-Amerikaanse muziekcultuur ontving hij talloze prijzen en met de toekenning van de Nobelprijs voor de Literatuur kreeg hij ook erkenning als dichter. Zijn carrière raakte in de zestiger jaren in een stroomversnelling toen hij zich begon te manifesteren als folksinger. Al snel annexeerde de beweging voor de burgerrechten zijn lied Blowin’ in the Wind en miljoenen jongeren omarmden zijn The times they are a Changin’. Uiteindelijk heeft hij die door hem ervaren afkeer van de wereldroem toch aanvaard. Sindsdien draagt hij met soms meer dan honderd optredens per jaar zijn omvangrijke oeuvre tijdens zijn “Never ending tour” voor aan een wereldwijd publiek. Tijdens het Muziekcafé in de Knoptoren maakt Jochen Markhorst een uitgebreide “tijdreis” door het leven en carrière van Bob Dylan. Hij wordt daarbij muzikaal ondersteund door de gitaristen Merijn den Boer, Joep van Langen en Fabian Cornelissen. Het Muziekcafé vindt plaats op zondag 10 maart, aanvang 14.30 uur. De toegangsprijs is € 12,50. Kaarten reserveren via www.rooiskultuurkontakt.nl. Informatie: muziek@rooiskultuurkontakt.nl