Het muziekgezelschap
Het muziekgezelschap Foto:

Muziekgezelschap met ‘sociale missie’ speelt in Odendael

Cultuur Kunst en Cultuur

Sint-Oedenrode - Het 23-koppige Muziekgezelschap Sonore speelt met een ‘sociale missie’: het verzorgen van concerten voor bewoners in verzorgingshuizen. Het is dinsdag 7 maart vanaf 14.30 uur te beluisteren in grote zaal ‘De Ontmoeting’ van verzorgingscentrum Odendael in Sint-Oedenrode. 

De muzikanten van Sonore onder leiding van maestro Tini van Dommelen strooien niet ‘zomaar’ muzikale klanken de zaal in. Het orkest is tot op zekere hoogte gespecialiseerd in het geven van educatieve concerten.

Dit komt tot uiting doordat ‘spreekstalmeester’ Jos van Stipdonk elk te spelen muzieknummer introduceert met relevante informatie. Hierdoor kunnen mensen zich beter ‘inleven’ bij het beluisteren van het gecomponeerde muziekstuk.

Hij vertelt wanneer en door wie het nummer is geschreven en onder welke inspirerende omstandigheden het tot stand is gekomen. Hij spreekt over de muziekcultuur in het land van de componist.

Hij geeft uitleg over het ‘hoe’ en ‘waarom’ en de bedoelingen van de componist en hoe die te horen zijn in de vertolking door het orkest. Op deze wijze ontstaat een vrij compleet beeld van een compositie alvorens het wordt gespeeld.

Sonore speelt een vrij breed repertoire, dat onder de titel “Van ABBA tot Strauss’’ ten gehore wordt gebracht. Het neemt de luisteraars mee op een muzikale reis. Van klassiek (Strauss en Verdi) tot het populaire Halleluja van Leonard Cohen en de overbekende melodieën van Vera Lynn tot aan lekkere meezingers van Nick Schilder (Rosanne), André Hazes sr (Bloed, zweet en tranen) en het melancholieke Het Dorp van Wim Sonneveld.

Onder het motto ‘wij worden blij van het blij-maken’ zoekt het muziekgezelschap continu naar nieuwe musicerende ‘blij-makers.’ Belangstellenden kunnen een repetitie bijwonen elke woensdagmorgen van 10 tot 12 uur in café-restaurant De Zwaan in Son. Of contact opnemen met de secretaris van Sonore, Henriëtte van Griensven, telefoon
06-11 35 39 05.